A FRANCIA „PÖRKÖLT”, ragout kedvelt zöldségkeveréke a Mirepoix (ejtsd: mirpoá). Ahogy nálunk a pörkölt alá zsír (olaj), hagyma, pirpspaprika kerül, úgy a Földközi tenger északi felén a hagyma, sárgarépa, zeller keveréke a hagyomány. Nem unják, nem kárhoztatják, nem szidják, nem oszt meg, csak eszik, mert szeretik.

Mirepoix a herceg, mirepoix a zöldség

Gaston_Pierre_Charles_de_Lévis_LomagneA „Mirepoix” a 18. században indult útjára, amikor – mesélik – Charles-Pierre-Gaston-François de Lévis (1699 – 1757), Lévis-Mirepoix hercegének, Franciaország marsaljának a séfje kezdte el a zeller, hagyma és sárgarépa kombinációját alkalmazni. „Találmányát”* a kor szokásai szerint a gazdájáról nevezte el, amivel messze nagyobb és tartósabb ismertséget biztosított munkaadójának, mint azt a herceg a tettei alapján valaha is képes lett volna kivívni, ami jól mutatja a konyhaművészet hatalmát, erejét, befolyását. Amúgy, nehezen képzelhető el, hogy a 18. század előtt ne ismerték volna mások is a hagyma, zeller, sárgarépa hármast. Valószínűbb, hogy a chef nevet adott egy ismert keveréknek és meghatározta az alaparányokat.

A Mirepoix a zöldségek arányaitől függően annyiféle lehet, ahányszor készítik, de mégis létezik támpontul szolgáló arány. A Mirepoix hagyományos súlyarányai:

  • 2 rész (50%) aprított vöröshagyma,
  • 1 rész (25%) aprított (szár, vagy gumós) zeller,
  • 1 rész (25%) aprított sárgarépa.
Mirepoix, Forrás:  vivreailleurs.over-blog.com
  • Mirepoix  kedves középkori városka is, aminek legtöbbet fotózott része a képen is látható központ. Ha a városban is szeretnél körülnézni, akkor azt ide kattintva teheted meg. Fantasztikusan hangulatos, irígylésre méltóan épen megmaradt városmag. A mirepoix a marhapofa puliszkával receptemnek s hangsúlyos eleme.

Csíki Sándor♣