VLAGYIMIR PUTYIN ELNÖK a Novo-Ogarjovói dácsában „orosz-sílusú” reggelin látta vendégül a júliusban Moszkvában tárgyaló Barack Obama amerikai elnököt. Az amerikai és angol stílusú reggeliről már írtam, azonban milyen az orosz reggeli? Aki a „zakuszki”világában valamennyire is járatos,  az már sejtheti, hogy rossz nem lehet.

Obama és Putyin a Kremlben

Tekintettel az orosz-amerikai (vagy amerikai-orosz) talákozók súlyára, jelentőségére, sejthető, hogy a Putyin-Obama reggeli nem kis fejtörés és mérlegelés után alakulhatott ki. Egy ilyen reggelinek alapanyagaiban, ízvilágában is képviselnie kell az orosz konyha hagyományait, miközben korszerűnek és haladónak is kell lennie.

A videón látható protokoláris reggeli menüjében Oroszország képviseletében a következő fogások szerepeltek:

TOJÁS FEKETE KAVIÁRRAL ÉS TEJFÖLLEL
FÜSTÖLT BELUGA BLINIVEL ÉS ÁFONYASZÓSSZAL
FÜRJHÚSSAL TÖLTÖTT PELMENYI
FASZENES SZAMOVÁRBAN KÉSZÜLT OROSZ TEA

A „The Hot Joints” újságírója  az előbbi reggeli láttán jegyezte meg: „Hát, nem úgy hangzik, mint az elképzelhető legrosszabb reggeli? Kaviár, tejföl és palacsinta? Nem csoda, hogy Putyin soha nem mosolyog.” Az újságíró rosszízűen poénkodott és a lényeget illetően tévedett is: a klasszikusnak mondott (gondolt) orosz reggeli, ahogy a fenti is, kiváló és gazdag.

  • Személyes emlékem hosszú évekkel ezelőttről az a reggeli, amit a Kiev szálló hatodik emeletének kicsinyke folyosói büféjében csekély 5 rubelért reggeliztem. Ma is emlékszem a magyar szemmel talán szerénynek tűnő választékra, amely azonban a külfüldiek lakta szállóban a legtermészetsebb módon olyan fogásokat is tartalmazott a hűtőpultban, mint a kaviár, vagy a füstült tokhal, amire ki is kerekedett a szemem. Az akkor fogyasztott „orosz reggelim” kaviárból, füstölt tokhalból, főtt tojásból, savanykás barna kenyérből, vajból és tejfölből állt, amihez forró fekete teát ittam. Nagyon izgalmas, finom és szokatlan ízek voltak.

Az orosz reggeli (Завтрак)

Egy orosz mondás szerint:

Reggelizz magadban!
Ebédelj a barátoddal!
A vacsorát add az ellenségednek!

A hagyományos és laktató orosz reggelit általában 8 óra tájban fogyasztják. Egy tipikus orosz reggelinek, akárcsak az amerikainak a pancake, van megfelelő orosz palacsintája, a blini. A tejfölös (esetleg dzsemes, mézes) blinit tejjel, teával szolgálják fel. A blinit előételként fogyasztva, hússal, gombával, vagy akár túróval is megtölthetjük. Legelegánsabb változatában a blini kaviárral töltődik meg, ahogy a képen is látható. Bár a külföld leginkább ezt  jegyezte meg, és az orosz kulinárium részeként a külföld felé is leginkább ezt mutatják, az oroszok  kevésbé tartják hagyományosnak, mint az olcsóbb tejfeles változatot. A tejfeles a köznapi, népi változat, a kaviáros a „cári” variáns.

Blini kaviárral; Forrás: greenmama.ru

Akadnak nem kevesen, akik a blini helyett/mellett egy másik orosz palacsintára esküsznek. Ez az abszolút hagyományosnak mondott orosz reggeli palacsinta: az oladi.

A kaviár mellett a lazac, a hideg , szeletelt húsok és a főtt tojás is része az orosz reggelinek. A kása is népszerű reggeli étel. A következő képen tea, citrom, blini, dzsem, hús, kenyér és édes hajdinakása látható. Az orosz reggeli ételeihez elmaradhatatlan szimbólumként társul a teakészítés eszköze, a szamovár.

Csíki Sándor♣

.

AMERIKAI REGGELI,  ANGOL REGGELI

.