Sausage Gravy and Biscuit Forrás: myrecipes.com„SAUSAGE GRAVY AND BISCUITS” – magyarul annyit tesz, mint „kolbászos gravy és pogácsa„. Ez egy kedvelt, hagyományos reggeli étel az USA déli államaiban. Népszerű Alabamában is, ahol Feri barátom is gyakran készítette. Ő hívta fel a figyelmem erre az ételre. A biscuits receptjéről már írtam, jöjjön hát a nemkülönben egyszerű  Sausage Gravy (ejtsd: szoszidzs grévi). Gravy névvel nevezett szósz akad sokfelé, leginkább az angolszász nagyvilágban, így azok, akiknek a brit gravyről van már egyfajta tapasztalásuk, ne szörnyülködjenek az amerikai változaton, amelyet country-, cream-, milk-, vagy white gravy névvel is megkülönböztetnek. A receptekből kiderül, hogy ez a white gravy lényegét

illetően nem más, mint a jó öreg Béchamel mártás. Szervírozni mindig frissen és lehetőleg tűzforrón érdemes, mert úgy a legjobb. Bár leggyakrabban kolbászhoz kötve emlegetjük (Sausage Gravy), akadnak más variánsai is, mint Dél-Indiana tojásos étele az „Egg Gravy”, de akad már paradicsom gravy is, és sok egyéb.

Sausage Gravy (recept)

  • Hozzávalók:
  • 3 csésze (720 ml) tej
  • 6 evőkanál (~100 ml) liszt
  • só és őrölt feketebors az ízesítéshez
  • 230 g fűszeres kolbász karikára vágva

Elkészítése: alaposan keverjük össze a tejet, lisztet, sót, őrölt feketeborsot. Öntsük serpenyőbe. Folyamatosan kevergetve lassú tűzön főzzük 15 percig. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a karikára vágott kolbászt. Mielőtt a kolbászkarikák teljesen átsülnének keverjük őket a gravy-be.  Félbevágott friss biscuits-re öntve forrón tálaljuk.

Sausage Gravy and Biscuits Forrás: dallasnews.com

Sausage Gravy and Biscuits

Sausage Gravy (recept)

  • Hozzávalók:
  • 1 ½ – 1 ¾ csésze (360-420 ml) tej
  • 3 evőkanál (~50 ml) liszt
  • só és őrölt feketebors (ízlés szerint: egy csipetnyi cayenne bors)
  • 230 g fűszeres kolbász karikára vágva
  • 2 evőkanál olaj (30 ml), vaj, vagy kisütött bacon zsírja (ízlés szerint)

Elkészítése: közepes hőmérsékleten süssük meg a kolbászkarikákat, majd vegyük ki a serpenyőből és helyezzük papírtörölközőre. A serpenyőben maradt kolbászzsírhoz adjunk még 2 evőkanál olajat (vagy ízlés szerint zsírt) és melegítsük fel a rántáskészítéshez. A forró zsiradékba keverjük bele a lisztet és készítsünk világos (vagy közepesen barna) rántást. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, és főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzás a pirított kolbászkarikákat. ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítsuk. Sóval, borssal, esetleg csipetnyi cayenne borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.

  • Tipp: szeletelt paradicsomot, vagy akár friss gyümölcsöt is adhatunk az így készített Sausage Gravy and Biscuits-hez. Ez az étel is lehet az Amerikai Reggeli egyik eleme.

Forrás: home-and-garden

Shanna megjegyzése a gravy készítéséhez

Shanna Texasból küldött e-mailjében a biscuit készítéséhez is ellátott tanácsokkal. Íme az e-mail gravyre vonatkozó passzusa:

„A kolbász az, ami a gravyt ízesíti. A kolbász lehet fűszeres, vagy nem fűszeres, attól függően, hogy milyet használsz, de ha a kolbász kevésbé fűszeres, akkor zsályát, őrölt csípős paprikát és paprikát kellene még a gravyhez adni.”

Csíki Sándor♣

Olvasnivalók. 🙂