„SAUSAGE GRAVY AND BISCUITS” – magyarul annyit tesz, mint „kolbászos gravy és pogácsa„. Ez egy kedvelt, hagyományos reggeli étel az USA déli államaiban. Népszerű Alabamában is, ahol Feri barátom is gyakran készítette. Ő hívta fel a figyelmem erre az ételre. A biscuits receptjéről már írtam, jöjjön hát a nemkülönben egyszerű Sausage Gravy (ejtsd: szoszidzs grévi). Gravy névvel nevezett szósz akad sokfelé, leginkább az angolszász nagyvilágban, így azok, akiknek a brit gravyről van már egyfajta tapasztalásuk, ne szörnyülködjenek az amerikai változaton, amelyet country-, cream-, milk-, vagy white gravy névvel is megkülönböztetnek. A receptekből kiderül, hogy ez a white gravy lényegét
illetően nem más, mint a jó öreg Béchamel mártás. Szervírozni mindig frissen és lehetőleg tűzforrón érdemes, mert úgy a legjobb. Bár leggyakrabban kolbászhoz kötve emlegetjük (Sausage Gravy), akadnak más variánsai is, mint Dél-Indiana tojásos étele az „Egg Gravy”, de akad már paradicsom gravy is, és sok egyéb.
Sausage Gravy (recept)
- Hozzávalók:
- 3 csésze (720 ml) tej
- 6 evőkanál (~100 ml) liszt
- só és őrölt feketebors az ízesítéshez
- 230 g fűszeres kolbász karikára vágva
Elkészítése: alaposan keverjük össze a tejet, lisztet, sót, őrölt feketeborsot. Öntsük serpenyőbe. Folyamatosan kevergetve lassú tűzön főzzük 15 percig. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a karikára vágott kolbászt. Mielőtt a kolbászkarikák teljesen átsülnének keverjük őket a gravy-be. Félbevágott friss biscuits-re öntve forrón tálaljuk.
Sausage Gravy (recept)
- Hozzávalók:
- 1 ½ – 1 ¾ csésze (360-420 ml) tej
- 3 evőkanál (~50 ml) liszt
- só és őrölt feketebors (ízlés szerint: egy csipetnyi cayenne bors)
- 230 g fűszeres kolbász karikára vágva
- 2 evőkanál olaj (30 ml), vaj, vagy kisütött bacon zsírja (ízlés szerint)
Elkészítése: közepes hőmérsékleten süssük meg a kolbászkarikákat, majd vegyük ki a serpenyőből és helyezzük papírtörölközőre. A serpenyőben maradt kolbászzsírhoz adjunk még 2 evőkanál olajat (vagy ízlés szerint zsírt) és melegítsük fel a rántáskészítéshez. A forró zsiradékba keverjük bele a lisztet és készítsünk világos (vagy közepesen barna) rántást. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, és főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzás a pirított kolbászkarikákat. ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítsuk. Sóval, borssal, esetleg csipetnyi cayenne borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.
- Tipp: szeletelt paradicsomot, vagy akár friss gyümölcsöt is adhatunk az így készített Sausage Gravy and Biscuits-hez. Ez az étel is lehet az Amerikai Reggeli egyik eleme.
Shanna megjegyzése a gravy készítéséhez
Shanna Texasból küldött e-mailjében a biscuit készítéséhez is ellátott tanácsokkal. Íme az e-mail gravyre vonatkozó passzusa:
„A kolbász az, ami a gravyt ízesíti. A kolbász lehet fűszeres, vagy nem fűszeres, attól függően, hogy milyet használsz, de ha a kolbász kevésbé fűszeres, akkor zsályát, őrölt csípős paprikát és paprikát kellene még a gravyhez adni.”
Csíki Sándor♣
Olvasnivalók. 🙂
Külhoni asztaltársaságban, a gravy – ről beszélgetve, egyikünknek az az ötlete támadt, hogy mindenki írjon le, egy általa kedvelt receptet.
Mivel nem akartam lemaradni, költöttem egyet. Az ajándékba vitt kolbásszal a receptet, a vezető séf (vesztemre) el is készítette. Az elkészült étel állaga, egyáltalán nem hasonlított öntethez, ezért azt mondtam, hogy pirított toastra helyezve, sajtszelettel lefedve, még 20 sec. –ig a sütőbe (vagy mikroba) kell helyezni.
Sikerem volt vele, és az óta többször ezt készítem reggelire. Előre is elkészíthető, hűtőben tárolható, próbálják ki a kedves olvasók is!
Hozzávalók: 250 gr kolbász, – 250 gr szalonna (bacon), – 1 evőkanál olíva olaj, – 1 fej hagyma, – 4 db paprika, – 2 db paradicsom, – só, őrölt fekete bors,
Előkészítés: Az összes hozzávalót kb. 3 x 3 mm –s kockákra vágjuk.
Elkészítése:
1.) A hagymát az olajon üvegesre pároljuk.
2.) Hozzáadjuk a szalonnát, és a kolbászt, megpirítjuk.
3.) Először a paradicsomot adjuk hozzá, és amikor levét kiengedte, a paprikával együtt kb. 3-4 percig, pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
Tálalása: Pirított, szikkadt Tast kenyérre helyezve, egy szelet sajttal takarva, a sajtot sütőben, (vagy mikróban) megolvasztva, melegen tálaljuk.
Kipróbáltam és nagyon jó lett. Mindenkinek ízlett, köszönjük.