AZ ÉTTERMEKBEN ÉS VENDÉGFOGADÓKBAN felszolgált angol reggeli (traditional breakfast,  full breakfast) hagyományosan cereáliákat, zabkását, vagy aszalt szilvát, dinnyét, joghurtot, főtt tojást, vagy szalonnát (bacon) és tojást, grillezett halakat, kolbászokat,grillezett, vagy sült gombákat, vagy paradicsomot és sült kenyeret foglalhat magába, amit  pirítós, dzsem, tea vagy kávé követ.

English breakfast, blackpudding; Forrás Food Cook

Tradícionális angol reggeli öt lépésben

1. lépés: a hagyományos angol reggeli egy pohár frissen facsart narancslével kezdődik, bár ezt helyettesítheti félbevágott, gerezdekre szedett,  cukrozott, kanállal fogyasztott grapefruit is. Az aszalt gyümölcsök, különösen az aszalt szilva, ugyancsak népszerű kezdő fogások. Tea, kávé, tej ilyenkor már legyen az asztalon.

orange-juice

Grapefruit ruby red


2. lépés: ez a cornflakes, vagy a zabkása ideje. A zabkása klasszikus esetben a következőképpen készül: a zabpelyhet csipetnyi sóval ízesített vízben megfőzzük, mélytányérba szedjük, ízlés szerinti méretű vajdarabot helyezünk rá, megszórjuk barnacukorral és meleg tejet öntünk rá. Így szervírozzuk.

Zabkása, Forrás: hippyshopper

3. lépés: a harmadik lépésben kap szerepet a sült tojás, sült bacon, de ekkor lép színre, a gomba, a grillezett paradicsom, a kolbászok, a bab, vagy akár a véres hurka rokona, a „black pudding” is. Az angol reggelinek ez a része az, amitől „full breakfest”-ről beszélhetünk.

Full English breakfest, FlickrFull English Breakfest, Forrás:  langdaleview

4. lépés: a negyedik fázisban választhatunk a halak és a hús között. Ebben a szakaszban olyan ételek váltak az angol reggeli népszerű fogásává, mint az alábbi képen látható,  erősen fűszerezett és ettől „ördögi” vese (devilled kidneys), a füstölt hering (kipper), az indiai „kedgeree”, vagy éppen az ugyancsak  indiai currys rizzsel készített főtt hal.

Devilled kidneys Forrás: timesonline, Photo: Lucas Hollweg

5. lépés: az utolsó lépésben jut szerephez a lekvár, jam és a pirítós kenyér. Ez már a klasszikus angol reggeli végét is jelenti.

Eper és rebarbara jam

  • A hotelekben és motelekben felszolgált modern angol reggeli az előző, tradicionális változatnál már visszafogottabb és cereáliákat, szalonnát (bacon) és tojást, pirítós kenyeret és lekvárt tartalmaz, amihez tea, vagy kávé társul.

Kapcsolódó írás: Amerikai reggeli & Pancake Day

Csíki Sándor♣