AZ ÉTTERMEKBEN ÉS VENDÉGFOGADÓKBAN felszolgált angol reggeli (traditional breakfast, full breakfast) hagyományosan cereáliákat, zabkását, vagy aszalt szilvát, dinnyét, joghurtot, főtt tojást, vagy szalonnát (bacon) és tojást, grillezett halakat, kolbászokat,grillezett, vagy sült gombákat, vagy paradicsomot és sült kenyeret foglalhat magába, amit pirítós, dzsem, tea vagy kávé követ.
Tradícionális angol reggeli öt lépésben
1. lépés: a hagyományos angol reggeli egy pohár frissen facsart narancslével kezdődik, bár ezt helyettesítheti félbevágott, gerezdekre szedett, cukrozott, kanállal fogyasztott grapefruit is. Az aszalt gyümölcsök, különösen az aszalt szilva, ugyancsak népszerű kezdő fogások. Tea, kávé, tej ilyenkor már legyen az asztalon.
2. lépés: ez a cornflakes, vagy a zabkása ideje. A zabkása klasszikus esetben a következőképpen készül: a zabpelyhet csipetnyi sóval ízesített vízben megfőzzük, mélytányérba szedjük, ízlés szerinti méretű vajdarabot helyezünk rá, megszórjuk barnacukorral és meleg tejet öntünk rá. Így szervírozzuk.
3. lépés: a harmadik lépésben kap szerepet a sült tojás, sült bacon, de ekkor lép színre, a gomba, a grillezett paradicsom, a kolbászok, a bab, vagy akár a véres hurka rokona, a „black pudding” is. Az angol reggelinek ez a része az, amitől „full breakfest”-ről beszélhetünk.
4. lépés: a negyedik fázisban választhatunk a halak és a hús között. Ebben a szakaszban olyan ételek váltak az angol reggeli népszerű fogásává, mint az alábbi képen látható, erősen fűszerezett és ettől „ördögi” vese (devilled kidneys), a füstölt hering (kipper), az indiai „kedgeree”, vagy éppen az ugyancsak indiai currys rizzsel készített főtt hal.
5. lépés: az utolsó lépésben jut szerephez a lekvár, jam és a pirítós kenyér. Ez már a klasszikus angol reggeli végét is jelenti.
- A hotelekben és motelekben felszolgált modern angol reggeli az előző, tradicionális változatnál már visszafogottabb és cereáliákat, szalonnát (bacon) és tojást, pirítós kenyeret és lekvárt tartalmaz, amihez tea, vagy kávé társul.
Kapcsolódó írás: Amerikai reggeli & Pancake Day
Csíki Sándor♣
Kensington Court Hotel, London: itt az „englis brekfeszt” ugy kezdődött, hogy leküldtek a konyhába, mert egy akkora spárherden volt kirakva az összes párolt-sült-főtt konzisztencia, hogy már körbejárni is elég volt. Fekete és fehér kőedényekben, porcelán tepsikben és hatalmas nyeles serpenyőkben fortyogott, sistergett a sült sonka, gomba, paradicsom, a főtt lóbab, a triangel hagymás reszeltkrumpli, a tükörtojások főtt, pottyantott és sült változatai, valamint a gyümölcsök, egyéb fölvágottak és sajtok garmada az ajkai parókián gyermekkoromban megszokott konyhaasztalhoz hasonlatos márványasztalon. Én a sparherdhez közel ültem, hogy azok a hányavetin kóborló illatok biztosan eltaláljanak. Egész nap üléseztünk, majd a várost jártam, de egészen addig el sem hagytak, míg pár lépésnyire egy szépséges virágözlet mögötti utcában le nem ülhettem a Churchill Arms kandallója elé, hogy a miniszter fölöttébb változatos életútja során megőrzött, s eppen e kocsmára hagyományozott, s termeinek mennyezeti gerendázatára függesztett fonottkosár, valamint benzines kanna, és.. összecsukható tábori, valamint díszes porcelán és fa (!) éjjeli edények kollekciója alatt a vacsora antréjául, emelkedett diskurzusok közepette megigyam aznapi első pint Sixx sörömet.
Nagyon szép beszámoló! Gyönyörű! 🙂
Ez ínycsiklandó! Kösz a tartalmas írást!