A NECTAR SEXARDIQUE sorozat talán legeredetibb, de mindenképpen legritkábbnak számító tagja az AGENT PROVOCATEUR (ejtsd: azsan provokatőr), mely itt korántsem az eredeti értelmében (beugrató titkos rendőr) szerepel. Lengén öltözött hölgyek egy gasztro-blogban talán szokatlanok, ám a „Nectar sexardique” és az Agent Provocateur közötti kapcsolat teljesen kézenfekvő. Étel, ital, sex. Mi lehetne ennél kézenfekvőbben összetartozó hármas. Ez az élet egyszerűségének kvintesszenciája. Ez maga az élet nagy titka. Ez a borászat nagy titka.

agent-provocateur-virgins-pixie-1-540x360

(Ha valakiben – egyébként teljes joggal – feltámad a kérdés, hogy egy borról szóló írásban vajon honnan és miért vannak itt ezek az erotikus fotók, nos, a válasz annyi, hogy két okból is. Az első teljesen racionális: az „Agent Provocateur” többek között egy neves fehérnemű márka neve is, és a képek éppen ezt a márkát reklámozzák. A második, nemkülönben racionális ok: a bor és az erotikus tartalmak kapcsolata a bor „feltalásától” közismert, amire Merfelsz Gábor „az érzékek elleni provokáció” kijelentéssel csak ráerősít.)

agentprovocsect

A következő képen a az írásban szereplő bor címkéje. A bor Hamburgi muskotály és Turán házasítása. Érdekes kombináció, aminél a Turán különösen jó és hatékony ötletnek bizonyult. Hazánkban a Hamburgi muskotályból csak az elszántak próbálnak bort készíteni, mint Merfelsz Gábor, aki a bor hátcímkéjén így ír erről:

„Megvalósult egy álom! Vörös, száraz muskotály. Öt éve álmodtam meg ezt a bort, s ha csupán 220 palackkal is, de végre elkészült. A Hamburgi Muskotály mellett egy kis Turán fokozza a gyümölcsösséget és a komplexitást, s teszi még izgalmasabbá ezt az érzékek elleni provokációt.” (Merfelsz Gábor)

Agent provocateur 2008, Merfelsz Pince, Szekszárd

A kaliforniai Carmel Valley borászat bora (Joullian), az izraeli Ella Valley Kinneret Borászatának Hamburgi muskotályból készített bora, a kínai Keyu Jiuye elegáns száraz Hamburgi muskotálya ezek közé tartozik. A rövid felsorolás is mutatja, hogy ez a sokfelé kedvelt, ám hazánkban gyakorlatilag ismeretlen bor mindenképpen egzotikusnak számít. Aromás, egzotikus, ezért sem meglepő, hogy még csokoládéba töltve is találkozhatunk vele, ami nyomban az egyik lehetséges bor-étel párosításnak is nyomára vezet.

(A következő képeken fent: balra a csemegeszőlők közé tartozó Hamburgi muskotály, jobbra a Turán látható, amelynek borát leginkább festőbornak használják. A Hölgyeket nem ismerem.)

Muscat_Hamburg_3330x220 (1)

agentprovocateur

A Hamburgi muskotály „későn érő, bőtermő, termésátlaga 10-14 t/ha, államilag elismert (1956), csemegeszőlő fajta. Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos, kevésbé jól szállítható, de jól eltartható. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas. Bejelentett Klónja nincs. Felhasználási aránya 1973-1997 között: 0,19 %, az utóbbi években változatlan, telepített terület 146,4 ha.” (vithor)

A bor

Nos, talán már feltűnhetett, ez a borismertetés némiképpen eltér az általában megszokottól. Abban is más, hogy én leginkább az ételek leírásában élem ki magam és a borban fellelt ízek, zamatok, illatok cizellált és ma már részben szabványosított leírásától is szívesen eltekintek. Mindezek ellenére a bor elegáns muskotályos gyümölcsössége (barack, cseresznye, licsi, ananász) már elsőre feltűnik., ahogy a fűszeres zamatok (koriander, fahéj) is.

Rousseau, Álom

Könnyű tanninok, kiegyensúlyozott savak, 13,5 v/v% alkoholtartalom. Számomra szívet gyönyörködtetően hat ennek a bornak az elegáns, keleties asszociációkra alkalmat adó mássága.

Bor-étel párosítások

A csokoládé már elhangzott. Leginkább keserű, esetleg félédes csokoládé illik ehhez a borhoz. Aperitifnek éppúgy megfefelelő, mint étkezés utáni italnak. Igazán alkalmas az ázsiai ételekhez. Talán nem véletlen a szőlőfajta népszerűsége Kínában, Indiában, Dél-Kelet Ázsiában. A fúziós konyhájáról (is) ismert Kaliforniában is jelentős menyiségben készítenek édes és száraz bort, valamint rosét is a Hamburgi muskotályból.

  • A bort 12°C ±1°C hőmérsékletre érdemes hűteni, hogy a legszebb arcát mutassa.

Az ázsiai ételek gazdag variációs lehetőséget kínálnak, ahogy a Maghreb konyha is. (A képen sárgabarckos kuszkusz látható sült csirkével, korianderrel.)

Sárgabarackos kuszkusz, sült csirke; Forrás: foodnetwork

Gratulálok Merfelsz Gábornak (Merfelsz Pince, Szekszárd)! Igazán izgalmas volt ez a bor és nagyon izgalmas, szép étel-bor párokat lehetne rá komponálni.

Csíki Sándor♣