„KOMOLY BORMENNYISÉG halmozódott fel az egri borospincékben, ezért kevesebb szőlő termelésére szólítja a borvidék gazdáit a hegyközség – tudta meg az Eszencia. Az információink Tarsoly József  hegybírótól származnak, akivel a VinAgora 2009-en beszélgettünk.

A hegyközség nem szeretné, ha a termelők nyakán maradna a szőlő, ezért úgy döntöttek, hogy a következő három esztendőben a termés korlátozására szólítják a védett eredetű borok, így az egri bikavér és a debrői hárslevelű alapanyagának termelőit. Korábban hektáronként 136 mázsa szőlőt termelhettek, ezt most 130 mázsára csökkentik, kérdés, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban. A hozamok korlátozása azonban csupán egy dolog, lenne még mit tenni a történelmi borvidéken.

Sajnos azonban a hegyközségnek nincs túl sok lehetősége, hogy piaci folyamatokba beavatkozzon. Nem tudnak például védőárat garantálni, így az is megtörténhet, hogy valaki a tavalyi 30-40 forint kilónkénti áron tud csak túladni a termésen, ez pedig mindenképpen veszteséget jelent. A szakember elmondta, hogy a minőségi, különleges minőségi borokat készítő pincészetek képviselői nem bánják a korlátozást. Az elmúlt két évben rekordtermésnek örvendhetett a borvidék, ezért megteltek a pincék – mondta magyarázza Tarsoly József. A szakember kiemelte: Egert nagyon megviselte az Egervin haldoklása, és azóta is érzik a bőrükön a mindennapi problémákat. Nincs felvásárló, legalábbis olyan nem, aki nagy mennyiséget, korrekt, megbízható módon át is tudna venni, és azt megfelelő módon ki is fizetné. Az Egervin utódja tavaly sem vett egyetlen fürtöt sem, s idén várhatóan szintén nem vásárol szőlőt. Az Integrált Borgazdaság néven működő társaság a korábbi években felvásárolt mennyiséget sem tudja kifizetni, így a borvidéken termelők egy része igen nehéz helyzetbe került, arról már nem is beszélve, hogy a borvidék megítélésének sem használ az áldatlan állapot.”

/Eszencia/