A MEDVEHAGYMA krémleves finom eledel. Nemrég Litauszki Zsoltnál is ezt ettem, aztán vettem szép, friss medvehagyma leveleket és magam is elkészítettem egy Allium ursinum L. krémleves variációt. Jó leves, szép leves, divatja, is van, szezonja is van, egészséges is, vagyis minden egyben van ahhoz, hogy gyakran fogyasszuk, amíg lehet. Elmesélem, hogy én most miképpen készítettem, aztán mindenki készítse úgy, ahogy jónak látja.
Aki esetleg nem ismeri a medvehagymát, annak ajánlom a következő rövid filmrészletet. Ha a film megnézése után valaki a tavaszi erdőben jár, könnyen felimerheti a medvehagymát. Ha kétségeink támadnának, elegendő a leveleit összedörzsölni, és máris érezhetjük az enyhe fokhagyma illatot, ami már eloszlathatja a bizonytalanságot.
♥ Recept: Medvehagyma krémleves
- Hozzávalók:
- 1 jó maréknyi friss medvehagyma levél
- 2 közepes méretű főznivaló burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 ml tejszín (20%)
- 1500 ml víz
- só, bors, chili, koriander
Elkészítése: a burgonyát, hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a vízbe tesszük. A medvehagyma levelek 1/5 részét felaprítva ugyancsak a vízbe tesszük és főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ha a burgony megfőtt, levesszük a levest tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket, összelapítjuk, felaprítjuk és állni hagyjuk, hogy a levegőn az alliinből allicin legyen, majd a burgonya, hagyma és medvehagyma levelek turmixolása elött a levesbe tesszük a fokhagymát is. Ezután a zöldségeket összeturmixoljuk.
A turmixolt, még 60-70 °C hőmérsékletű levesbe tesszük a maradék felaprított medvehagymát, a tejszínt és összeturmixoljuk őket. (Lehet, hogy így nem tűnik biztatónak, de ez csak a látszat, így senki ne keseredjen el, mert az íze kiváló lesz, már-már elronthatatlan.
A levesünket fűszerezzük sóval, frissen őrölt feketeborssal, mértékkel szórt chilivel, és csipetnyi őrölt korianderrel. Túl sok fűszernek már csak ezért sincs értelme, mert a medvehagyma krémleves lényege maga a medvehagyma íze, amit igazán kár lenne mássá transzformálni, mint ami.
Ez a leves egyszerű is, finom is, vagyis érdemes kipróbálni. Aztán, ha ez megvolt, ugyanezen elvek alapján, akár más levelekből is készíthetünk ízletes, egészséges, klorofillban gazdag zöld leveseket. Aki akarja zöldborsót is főzhet a levesbe, amivel más gazdagítja textúrákat, és ezzel az élményt. A spenót példájára tojással (füstölt fürjtojás) is tálalható, azaz mindenki fantáziájára van bízva, hogy mivé alakítja ezt a levest (is).
Medvehagyma dresszing
Lepénykenyeret is süthetünk, amire mozsárban összezúzott, durva szemű tengeri sóval, olajjal készülő medvehagyma dresszinget ken rozmaring ággal. A medvehagymából hasonló módon, de pesztó is készíthető, amit kitálalt zöldséglevesek, vagy más, ízlés szerinti leveshez adva, újabb különleges kulináris élményben lehet részünk. A medvehagyma pesztó persze más módon is felhasználható, ahogy az a pesztóknál már csak megszokott. Szép napot és jó főzést kívánok mindenkinek!
Csíki Sándor♣
DOGON HAGYMALEVES – a leghagymaízűbb
SPÁRGA krémleves
SPÁRGA krémleves – másként
ZELLERKRÉMLEVES
PETREZSELYEM krémleves
AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA
PASTRAMI (New York) – a deliktől az orgazmusig
AMERIKAI REGGELI
Ha nem magam akarom szedni hol jutok most friss medvehagymához? (melyik piacon?)
Köszönöm előre is az infót!
Kedves Sándor!
Tetszenek az írásai, rengeteg nagyon jó recept van bennük!
De most ez kicsit sántít!
Készítek folyamatosan Medvehagyma krémlevest.
Ritka, de most nagyon sok a hiba a receptben:
– a medvehagyma íze főzés után sokat enyhül
– ha turmixolás előtt még friss lapított fokhagymát is teszünk hozzá, akkor felesleges volt bele a medvehagyma. Talán csak a színéért…
– A csili és a friss koriander pedig végképp elnyomja az ízét!
Kérdem: ebbe a levesbe minek a medvehagyma, ha az ízét mindennel elnyomjuk?
Még valami: nagyon jók a képek, de a virágzó medvehagyma már alkalmatlan emberi fogyasztásra. Csak a zsenge, még nem virágzó leveleket szabad használni.
Különben a a Vagoemt Kft -tól ( http://www.vagoemt.hu ) beszerezhető a friss medvehagyma.
Kedves László!
Ez most a növényismeret kedvéért maradt benne 🙂
Kedves László!
Talán mégsem vagyunk ellentmondásban egymással, mert magam is ezt írom: „Túl sok fűszernek már csak ezért sincs értelme, mert a medvehagyma krémleves lényege maga a medvehagyma íze, amit igazán kár lenne mássá transzformálni, mint ami.”
Szabolcsnak üzenem, ha nem késő 🙂
Ma vettem a Lehel téren a földszinti bioboltban, egy csokor volt 400 forint.
Üdv!
Nagy hagymaleves rajongó vagyok, de medvehagymából igazából még nem volt alkalmam csinálni, mert mire hazahozom a hegyről, valahogy mindíg elkopik 😀
Minden esetre köszi az ötletet, és ha sikerül megmentenem egy jó adagnyit pocakpárti családom elől, akkor biztosan kipróbálom.
Egyébiránt nagyon tetszik a lapod, remélem meglelek itt egy jó kis torta receptet anya szülinapjára. 🙂
Tisztelt Olvasok!
Nálunk Baranyában Orfűn, vagy a Kisvaszar előtti erdőben kaszálni lehet a medvehagymát. Mindenkinek fér a kosarába.
nagyon finom, és nagyon-nagyon egészséges.
Én Pestot pogácsát, krémlevest, és sok-sok mindent készitek belőle egész évben, mert ilyenkor a fagyasztómat megpakolom.
Nem tudnék pénzt adni érte, gyertek és szedjetek, egy jó kirándulás megéri. üdv.: Erika