A MEDVEHAGYMA krémleves finom eledel. Nemrég Litauszki Zsoltnál is ezt ettem, aztán vettem szép, friss medvehagyma leveleket és magam is elkészítettem egy Allium ursinum L. krémleves variációt. Jó leves, szép leves, divatja, is van, szezonja is van, egészséges is, vagyis minden egyben van ahhoz, hogy gyakran fogyasszuk, amíg lehet. Elmesélem, hogy én most miképpen készítettem, aztán mindenki készítse úgy, ahogy jónak látja.
Aki esetleg nem ismeri a medvehagymát, annak ajánlom a következő rövid filmrészletet. Ha a film megnézése után valaki a tavaszi erdőben jár, könnyen felimerheti a medvehagymát. Ha kétségeink támadnának, elegendő a leveleit összedörzsölni, és máris érezhetjük az enyhe fokhagyma illatot, ami már eloszlathatja a bizonytalanságot.
♥ Recept: Medvehagyma krémleves
- Hozzávalók:
- 1 jó maréknyi friss medvehagyma levél
- 2 közepes méretű főznivaló burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 ml tejszín (20%)
- 1500 ml víz
- só, bors, chili, koriander
Elkészítése: a burgonyát, hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a vízbe tesszük. A medvehagyma levelek 1/5 részét felaprítva ugyancsak a vízbe tesszük és főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ha a burgony megfőtt, levesszük a levest tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket, összelapítjuk, felaprítjuk és állni hagyjuk, hogy a levegőn az alliinből allicin legyen, majd a burgonya, hagyma és medvehagyma levelek turmixolása elött a levesbe tesszük a fokhagymát is. Ezután a zöldségeket összeturmixoljuk.
A turmixolt, még 60-70 °C hőmérsékletű levesbe tesszük a maradék felaprított medvehagymát, a tejszínt és összeturmixoljuk őket. (Lehet, hogy így nem tűnik biztatónak, de ez csak a látszat, így senki ne keseredjen el, mert az íze kiváló lesz, már-már elronthatatlan.
A levesünket fűszerezzük sóval, frissen őrölt feketeborssal, mértékkel szórt chilivel, és csipetnyi őrölt korianderrel. Túl sok fűszernek már csak ezért sincs értelme, mert a medvehagyma krémleves lényege maga a medvehagyma íze, amit igazán kár lenne mássá transzformálni, mint ami.
Ez a leves egyszerű is, finom is, vagyis érdemes kipróbálni. Aztán, ha ez megvolt, ugyanezen elvek alapján, akár más levelekből is készíthetünk ízletes, egészséges, klorofillban gazdag zöld leveseket. Aki akarja zöldborsót is főzhet a levesbe, amivel más gazdagítja textúrákat, és ezzel az élményt. A spenót példájára tojással (füstölt fürjtojás) is tálalható, azaz mindenki fantáziájára van bízva, hogy mivé alakítja ezt a levest (is).
Medvehagyma dresszing
Lepénykenyeret is süthetünk, amire mozsárban összezúzott, durva szemű tengeri sóval, olajjal készülő medvehagyma dresszinget ken rozmaring ággal. A medvehagymából hasonló módon, de pesztó is készíthető, amit kitálalt zöldséglevesek, vagy más, ízlés szerinti leveshez adva, újabb különleges kulináris élményben lehet részünk. A medvehagyma pesztó persze más módon is felhasználható, ahogy az a pesztóknál már csak megszokott. Szép napot és jó főzést kívánok mindenkinek!
Csíki Sándor♣
DOGON HAGYMALEVES – a leghagymaízűbb
SPÁRGA krémleves
SPÁRGA krémleves – másként
ZELLERKRÉMLEVES
PETREZSELYEM krémleves
AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA
PASTRAMI (New York) – a deliktől az orgazmusig
AMERIKAI REGGELI
Kedves Teodóra! Köszönöm a szárítási módszert, kiváncsivá tett 🙂
Többeknek üzenem, hogy ez az írás nem csak levesről szól, megemlíttetik a mártás, a pesztó, de a tésztába gyúrás lehetősége is. A bevált pogácsa tésztéjába, ha teszünk apróra vágott medvehagymát, olyan „nem lehet abbahagyni” pogácsa lesz az eredmény.
Mártást úgy készíthetünk, hogy a leveleket és a krumplit szinte saját levében pároljuk, turmixoljuk, és a tejszínnel összeforraljuk. Kifőzött tésztára szedve, egy frissen sült/grillezett hússzelet társaságáben igazán kellemes eledel. Megjegzem, hogy most van a kucsmagombák szezonja. A süvegeket félbevágva kevés vajon saját levében párolva, majd zsírjára sütve, ráhalmozva a mátásos/pesztós tésztára, az maga a gyönyörűség.
Vasárnap a Pusztamarótra vezető út mentén szedtünk medvehagyma leveleket. Állíthatom, hogy sűrű hajladozás jótékony hatással van a deréktáji „úszógumi” csökentésére 🙂
Jó lett nagyon a levesünk!!!!
Köszi!
Nem hittem volna,ha nem olvasom végig, hogy ennyi jó ötlet, tapasztalatátadás
van. Sajnos, az Alföldön nem viritanak igy a medvehagyma virágmezők, de a mi
piacunkon is kapható a medvehagyma.
Ma éppen a helyi Aldiban is találtam. Nagyon finom friss és egy nagy-nagy adag
299.- Ft-ba került.
Ajánlom mindenkinek!
Én margarin vagy vaj helyett készítettem olívaolajban felolvasztom a kókuszolajat és ebbe teszek medvehagymát/fagyasztóban egész évben tartok/,ezzel kenem a kenyeret.Nagyon jó ízű és nagyon egészséges.
Sziasztok! Én most ettem életemben először Medvehagyma levest (németül: Bärlauch)
nagyon finom volt, viszont ugyhallom a sajt fontos, kinemaradjon belöle.