GÁLAEBÉD, 2015 – A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 5. alkalommal rendezte meg hagyományos, idén a 100 éve elhunyt Gundel Jánosra, a vendéglős-dinasztia alapítójára is emlékező évzáró Gáláját. A 2015-ös év Gálaebédjének kiemelkedő eseménye volt az MVI által alapított rangos szakmai elismerés, a Gundel Károly-díj 2. alkalommal történő átadása is. A kitüntetés díjazottjainak nevét a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2015. szeptember 23-án, Gundel Károly születésének évfordulóján, a
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Az idei (2015) Gundel-díj díjazottjai
- Jakabffy László – gasztronómiai szaktanácsadó,
- Garaczi János – a lajosmizsei Tanyacsárda társtulajdonosa
- Bíró Lajos – séf, a étterem-tulajdonos

Balról jobbra: a 2015. évi Gundel díjasok, Bíró Lajos, Garaczi János és Jakabffy László, valamint Gyenizse Dorottya, főosztályvezető (NGM turizmus-vendéglátás), Faragó Péter vezérigazgató (MT Zrt.), Gundel János, Gundel Károly örököse, Házi Zoltán vezérigazgató (Nagybani Piac Zrt.), Kovács László elnök (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) (Fotó: Csárdás Ferenc)
A gálaebéd ételei
- A Gundel János korát időző, 21. századra átgondolt étrendet az ország neves konyhafőnökei közösen készítették el. A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsorát az erre az alkalomra felkért 11 chéf és 2 cukrász örömmel, önkéntes munkában vállalta.

Kalas László és Ortó Gyula (Budapest Party Service) – Saját hálójában füstölt mangalica szűzpecsenye, malacpofasajttal, tormás körtepürével

Ádám Csaba és Kiss Sándor (Olimpia Étterem) – Újházi „gomba” consommé, szarvasgombás ramen tésztával

Macsinka János (Macok Bistro, Eger) és Volentér István (67 Étterem, Székesfehérvár) – Szilvásváradi pisztráng meleg karfiol terrinnel, marinált zöld almával, bergamot olajos hollandi espumával

Ványi László (Thermál Hotel Visegrád) és Gottwald Szilárd (Gottwald Hotel, Tata) – Szarvas gerinc mézes gerslivel, vargánya mignonnal és birses burgonya fánkkal
- A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idei díjátadó gálaebédje a helyszínválasztást, szervezettséget, átgondoltságot illetően is kimagasló volt. Az ételek különösen kiemelkedőek lettek, s az étel-bor párosítások is felülmúlták előzetes várakozásaimat. Őszintén gratulálok a szervezőknek, séfeknek, felszolgálóknak, kiállítóknak, s minden résztvevőnek, akinek a kiváló hangulatot köszönhettük. Gratulálok! Nagyszerű volt!
Nem gálaebéd, de ettől hangos ma a város: Bíró Lajos a Buja disznókkal.
Állandó a sorállás a Hold utcai piac galériáján, ahol a séf úr maga is szívesen eljátszadozik új játékszerével. Indokolt! Nem tudom, a rántott disznófül saját ötlet, vagy átvett, de nagy szám! Verset kéne írnom róla, vagy hozzá, vagy magához a séfhez! A rántott hús, meg viccnek is megteszi: ropogós bunda, szaftos hús, de a méret… autóban, kétsávos úton nem merném enni, mert többen előznének, csak azért, hogy harapjanak a szomszéd sávba átlógó husimból!
A krumplisaláta is remek, a kiszolgálók is rendelkeznek a kellő önuralommal, tehát minden OK. Remélem, jó sokáig!
Igen! A Gault&Millau Magyarország 2016 az alternatív kategóriában díjazta is a helyet. Rántott húst például ott érdemes enni. 🙂