Blog
UMAMI, AZ ÖTÖDIK ÍZ – Tényleg minden vita újrakezdődik?
UMAMI - Az umami az ötödik íz. Ezt már sokan és régóta tudják (?), ám még többen még csak nem is hallottak róla, amin az előadásaim során újra és újra meglepődöm. Többször is írtam róla, s minden alkalommal rá kellett jönnöm, hogy még az olyan egzaktnak, és...
MÁRGA BISZTRÓ – ahová neked is el kell menned 2017-ben
MÁRGA BISZTRÓ - Megjelent a The New York Times online kiadásának a “52 Places to go in 2017”, azaz “52 hely, ahová el kell menned 2017-ben” című cikke, amelyben a világ számos izgalmas helyszíne közül egyetlen fővárosként Budapestet is beszerkesztették, A Budapestnél...
MY WAY (máj vé) – a bensőséges belsőségek új Séf utcája
A SÉF UTCÁJA - 2016. decemberében ünnepelte második születésnapját Bíró Lajosék étkezője a Hold utcában, a Belvárosi Piacon. A mindig is vagány úttörőnek számító séf izgalmas meglepetéssel készült az évfordulóra és kéthetes átalakítás után, december végétől már egy...
NOSZTALGIA – Centrál Kávéház, Mátyás Pince, Kádár étkezde
NOSZTALGIA (Budapesti helyek múltja és jelene.) - A Pallas Nagy Lexikona (1895) szerint, a nosztalgia nem más, mint honvágy, „visszakivánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és...
BOLDOG, SIKERES ÚJÉVET KÍVÁN A FOOD&WINE – 2017
Nagyon boldog, harmonikus és sikeres esztendőt kívánok 2017-re is! Csíki Sándor
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2017 – házi készítésű, egyszerű, ősi
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2017 -Gasztronómiai trendek, éttermi trendek címmel immár 9. esztendeje, hogy minden év végén, vagy az új esztendőt első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE éttermi és kulináris trendekről, gasztronómiáról szóló írása. Ezeknek az...
HIPPOKRASZ – Fűszeres bor és afrodiziákum
HIPPOKRASZ - A hippokrasz (latinul "vinum Hippocraticum) borból, cukorral, fűszerekkel készülő ital, amit tölcséres szövet szűrön szűrtek át. A szűrő neve az időszámításunk előtti 5. században élt görög orvos, Hippokratész neve után "manicum Hippokraticum" lett. A...
BOLDOG KARÁCSONYT! – „bármelyik istenség, vagy mennyei…”
KARÁCSONY - “…a keresztényeknek nemcsak azok a helyek voltak birtokukban, ahol össze szoktak gyülekezni, hanem más helyek tulajdonosaiként is ismeretesek, melyek nem egyenként voltak az övék, hanem testületileg, vagyis a keresztények testületéé voltak, parancsold meg,...
NAGY KARÁCSONYI TERVEZŐ – Tervezni macerás, de hasznos!
KARÁCSONYI TERVEZŐ - Illatos-ízes ünnepeinken főzve gyakorta előfordul, hogy a dédszüleink hajdani életéhez igazodó, munkaigényes, laktató és telítő ételek jutnak csak eszünkbe. Afféle hosszan főzött, lassan sütött ételek, gőzölgő hallevek, újramelegítve nemesedő...
VINKÓ JÓZSEF: Konyhamalac (könyvajánló)
VINKÓ JÓZSEF - Újságíró, dramaturg, műfordító, író - sok minden, ami csak egy magyar-francia szakos bölcsésznek az életből juthat. A wikipedia szerint (vajon ő szerkeszti?): "Gencsapátiban született, Szombathelyen járt gimnáziumba, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem...
AUGUSZT CUKRÁSZDA – Karácsony a Fény utcai Augusztban!
AUGUSZT CUKRÁSZDA - A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és...
BORBÁROK – Adj nevet a bornak! (pályázat: december 31-ig)
BORBÁR - Adj nevet a bornak! – Elindult a borbár-összefogás névpályázata. Nyolc borbár, egy pince, egy borkereskedés és egy bormédium összefogásából fog megszületni az a kékfrankos bor, amellyel a kezdeményezés résztvevői a Kárpát-medence egyik legfontosabb...
GARAMVÁRI PEZSGŐK – Kaviárhoz, pörkölthöz egyaránt jó!
GARAMVÁRI PEZSGŐ - Egy kiváló pezsgőt pukkantva, aligha jut eszünkbe, hogy egykor milyen gazdag is lehetett a Kárpát-medence pezsgő-kultúrája. Bár az is lehet, hogy valójában nem is volt annyira az. Mindemellett mondják azt is, hogy szebbnél szebb italok készültek már...
POP-UP CHAMPAGNE BAR – Ahol most pezsgőzni érdemes!
POP-UP CHAMPAGNE BAR - Idén egy hónapon át tartó ünnepléssel várjuk az év legcsodálatosabb időszakát, s ez idő alatt a legexkluzívabb champagne-okat kínáljuk kóstolásra, akár pohárral is. Találkozzunk minden nap december 4. és 23. között 15:00-tól 23:00-ig a Váci...
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG – Par Excellence Díj 2016
PAR EXCELLENCE 2016 - A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) Par Excellence díját 2016-ban Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő (Bortársaság), Bíró Lajos séf és étteremtulajdonos, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató és Cseh Gábor borszakíró nyerte...
A 10 LEGROSSZABB PÁPA – Minden idők 10 legpocsékabb pápája
A 10 LEGROSSZABB PÁPA - Volt, aki hullazsinatot tartott. Volt, aki gyilkosságokat rendelt meg, bevezette a pornokráciát, és lefejeztette egy előző pápa maradványait. Volt, aki női zarándokokat erőszakolt meg, és pogány istenekkel kacérkodott. Volt, aki egyszerűen csak...
AMBRUS LAJOS: Füveskönyv
AMBRUS LAJOS - Zenész kéri tanácsomat szőlővásárlási (értsd: szőlőskert) ügyében. Balaton-felvidéki táj, kis birtok, kis pince, kis gyümölcsös. Olaszrizling szőlősorok. Mi legyen? Belevágjon? Érdemes-e? Mit kell tennie, mennyi munkaórával, miféle munkákkal jár?...
FLÓDNI – A flódni története, ahogy eddig még nem olvastad
FLÓDNI (FLADEN, FLADNI, FLUDEN) - A jól ismert és nagyra becsült történész és főrabbi, Raj Tamás (1940-2010) szavaival élve "Valamennyi purimi sütemény királynője azonban kétségkívül a flódni. Elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Az igazi flódni nem is hasonlít...
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2016 – MÉSZÁROS PÁL
ÉV BORTERMELŐJE 2016 - Eltelt egy év, s újabb levelet hozott a postás. Ez állt benne: "A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra nfejlesztésének. Tagjai elismert szőlészek és borászok, valamint a magyar társadalom olyan...
ZSIDAI CSOPORT – A Zsidai Csoport válasza a megjelent hírekre
ZSIDAI CSOPORT 2016 - Idézet: "Kedves Vendégünk! Az elmúlt napok sajtóhadjáratára reagálva szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy semmilyen hús-, tejtermék vagy bármilyen élelmiszer-alapanyag nem került egészségre káros módon a Zsidai Csoport éttermeiben...
BORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA 2017 – Ambrus Lajos is jelölt!
BORÁSZOK BORÁSZA 2017 - A Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány Kuratóriuma kibővített jelöltállító ülést tartott. Előzetesen felkérték a Borászok Borászait, Demeter Zoltánt (2007), dr. Lőrincz Györgyöt (2008), Szepsy...
AMBRUS LAJOS: Szőlőbirtokom története (három szűk esztendő)
EGYHÁZASHETYE - Olvasom a különben színvonalas íráskészségű szerző megjegyzését, miszerint ő a borleírások esetében egyáltalán nem szereti a ’harmonikus’ kifejezést használni. És kifejti, hogy a bor íz- és illatjegyeit leíró jelzőként ezt inkább mellőzzük, mert...
OLASZ GASZTRONÓMIAI VILÁGHÉT – Ízletes és egészséges!
OLASZ KONYHA - Michelin csillagos olasz séf, neves olasz szakértők és közéleti személyiségek, valamint az olasz csizma különböző részeiről érkező, tucatnyi élelmiszergyártó cég részvételével tartott szakmai rendezvényt a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet 2016....
SERTÉSJAVA – Sertésjava Imperial-módra, az 1970-es évekből
SERTÉSJAVA IMPERIAL-MÓDRA - A jobbára sertésszűzből, karajból, esetleg dióból készült „sertésjava” az 1970-es évek elterjedt és népszerű éttermi fogása. Divatját részben egy egyszerű okra, a hiányra vezethetjük vissza, amit jól mutat, hogy e sertésjava módozatok...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!