CsókaszőlőRÉGI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK – Csóka, laska, bakator… – a mesebeli nevek régi magyar szőlőfajtákat takarnak, amik egyre több borásznak nem csak a szókincsébe, de a mindennapjaiba is bekerültek az elmúlt évek során. Ezekből a különleges fajtákból készült borokat a nagyközönség is megkóstolhatja május 8-án, a Régi magyar fajták nagykóstolóján.

A kétezres évek elején Szentesi József fedezte fel újra őseink elfeledett szőlőfajtáit, és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből hozott 10 fehér- és 10 kékszőlő fajtával létrehozott kísérleti ültetvényén tapasztalta ki ezek pozitív és negatív tulajdonságait. Nem csak felkutatta az erre vonatkozó szakirodalmat, de tapasztalatait, majd később a régi magyar fajták szőlőoltványait is megosztotta az érdeklődő borászokkal. Ennek is köszönhető, hogy míg húsz évvel ezelőtt csak néhányan foglalkoztak ezzel a témával, mára már az ország különböző borvidékein néhány tucat borász telepített ezekből a szőlőfajtákból. Közülük többen kifejezetten széles palettát tudnak felmutatni. Szentesi Józsefen kívül Andrási László somlói és Maurer Oszkár szerémségi borász is intenzíven foglalkozik a régi magyar fajták megőrzésével. Ők hárman különböző régiókban, egymástól távol, mégis hasonló szellemiségben dolgoznak. Akik az elmúlt időszakban kezdtek el ezekkel a szőlőfajtákkal foglalkozni, már az ő tapasztalataikat felhasználva, az adott területekhez és igényekhez igazodva tudnak fajtát választani.

A közös érdeklődés révén több borász évek óta rendszeresen találkozik, közösen kóstolnak és együtt gondolkodnak, és ennek eredményeként februárban megalapították a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesületet. Ebben a közösségi formában lehetőségük lesz a jövőben ezeknek a szőlőfajtáknak nagyobb támogatottságot biztosítani, a közös célokat pedig szervezettebben megvalósítani.

Az egyesületnek több célja is van, amiről a tagok szívesen mesélnek a közös munkájuk első mérföldkövének számító Régi magyar fajták – Nagykóstolón, amit május 8-án tartanak a II. kerületben a Szent Angéla Gimnáziumban. Itt közel 50 bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, és találkozhatnak a borászokkal is.

 

A kiállítók

🍇 2HA Szőlőbirtok és Pincészet – Szent György-hegy, Badacsonyi borvidék
🍇 ApróKertek – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
🍇 Centurio – Gyöngyöstarján, Mátrai borvidék
🍇 Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
🍇 Hegymente Szőlőbirtok – Gyöngyöspata, Mátrai borvidék
🍇 ITT és MOST Pince – Gyöngyöspata, Mátrai borvidék
🍇 Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok – Balatonboglári borvidék
🍇 Kovács Tamás – Heves
🍇 Somló Kincse Kézműves Kispince – Somlói borvidék
🍇 Szentesi Pince – Velencei-hegység, Etyek-Budai borvidék
(a lista várhatóan még bővül)

Bővebb információ az eseményről: https://www.facebook.com/events/1297525384837267

Piros bakator

Piros Bakator

 

A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣

 

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.