GUNDEL CAFE PATISSERIE RESTAURANT – A Gundel Palota idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt. A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, híres vendégeik Gundel
élményeit is elérhetővé teszik, megosztják mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével, megidézik az emlékezetes ízeket. A Gundel elindította a „Hírességek Menüi” sorozatát. A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről – és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüt fogyasztottak.
Az első menü, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely – vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással – néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás. A „Négykoronás” napokról a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.
II. Erzsébet Királynő „Négykoronás” menüje 2024. július 8-17. között, 10 napon át, a vacsoraidőszakban, 18:00 órától lesz elérhető.
II. Erzsébet brit királynő
1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg. Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt – a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben. A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.
Gundel gasztronómia napjainkban
A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.
A Gundelben játszó Nemzeti 11:
- Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel,
- Gulyásleves házi csipetkével,
- Újházi tyúkhúsleves házi metélttel,
- Palócleves bárányhúsból,
- Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban,
- Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával,
- Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával,
- Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal,
- Az eredeti Gundel palacsinta,
- Somlói galuska,
- Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.
A Gundel a miénk
„A Gundel a miénk. Igen, a miénk, magyaroké. Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk. A miénk. A tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka. Mi, az Eventrend Group munkatársai a Gundel elkötelezett rajongói vagyunk. Felemelő érzés, hogy a Gundel öröksége a miénk is. Megtiszteltetés, hogy ápolhatjuk, gondozhatjuk a több mint évszázados magyar büszkeséget. Minden tapasztalatunkat latba vetjük, hogy kiteljesedjünk ebben a nemes küldetésben. Azért dolgozunk, hogy a Gundel élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Szeretnénk mindenkinek megmutatni. Magyar és külföldi, éttermi és rendezvényes vendégeinknek egyformán – házon belül és házon kívül is. Mert a Gundel olyan élmény, amit mindenkinek érdemes megismerni, átélni, megkóstolni. Hisszük, hogy így lesz még csodálatosabb érzés, hogy a Gundel a miénk. Mert így lesz a Gundel mindenkié.”
(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!