GUNDEL - Hírességek Menüje GUNDEL CAFE PATISSERIE RESTAURANT – A Gundel Palota idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt. A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, híres vendégeik Gundel

élményeit is elérhetővé teszik, megosztják mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével, megidézik az emlékezetes ízeket. A Gundel elindította a „Hírességek Menüi” sorozatát. A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről – és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüt fogyasztottak.

Az első menü, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely – vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással – néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás.  A „Négykoronás” napokról a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.

 II. Erzsébet Királynő „Négykoronás” menüje 2024. július 8-17. között, 10 napon át, a vacsoraidőszakban, 18:00 órától lesz elérhető.

 

II. Erzsébet brit királynő

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburghi herceg. Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt – a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.  A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben. A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére.

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.

 

Gundel gasztronómia napjainkban

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.

A Gundelben játszó Nemzeti 11:

  1. Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel,
  2. Gulyásleves házi csipetkével,
  3. Újházi tyúkhúsleves házi metélttel,
  4. Palócleves bárányhúsból,
  5. Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban,
  6. Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával,
  7. Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával,
  8. Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal,
  9. Az eredeti Gundel palacsinta,
  10. Somlói galuska,
  11. Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.

 

A Gundel a miénk

„A Gundel a miénk. Igen, a miénk, magyaroké. Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk. A miénk. A tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka. Mi, az Eventrend Group munkatársai a Gundel elkötelezett rajongói vagyunk. Felemelő érzés, hogy a Gundel öröksége a miénk is. Megtiszteltetés, hogy ápolhatjuk, gondozhatjuk a több mint évszázados magyar büszkeséget. Minden tapasztalatunkat latba vetjük, hogy kiteljesedjünk ebben a nemes küldetésben. Azért dolgozunk, hogy a Gundel élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Szeretnénk mindenkinek megmutatni. Magyar és külföldi, éttermi és rendezvényes vendégeinknek egyformán – házon belül és házon kívül is. Mert a Gundel olyan élmény, amit mindenkinek érdemes megismerni, átélni, megkóstolni. Hisszük, hogy így lesz még csodálatosabb érzés, hogy a Gundel a miénk. Mert így lesz a Gundel mindenkié.”

II. Erzsébet királynő a Gundelban

II. Erzsébet királynő a Gundelban (1993)

 

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)