CHAMPAGNE VILÁGNAP 2023CHAMPAGNE VILÁGNAP 2023Francia pezsgés Buda tetején – Champagne világnap a Hello Budában! Csaknem másfél évtizede ünnep a champagne világnapja, és Magyarországon is egyre több pezsgőrajongó csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. Idén október 27-én, pénteken lesz a francia buborékok ünnepe, hazánkban pedig a Hello Buda gasztro-udvar fesztivált is szervez az ínyenc fogyasztóknak.

A Champagne Day 2009-ben indult el egy kaliforniai boroktató és blogger, Chris Oggenfus kezdeményezésére. Az évek során világszerte egyre több borbarát csatlakozott a Champagne Day-hez, amely a pezsgő szerelmeseinek egyetemes eseményévé vált. A pezsgő, pontosabban a champagne napját minden év október negyedik péntekjén tartják. Ezen a napon az eredetvédett, kizárólag Champagne régióban termesztett, meghatározott szőlőfajtákból (chardonnay, pinot noir és pinot meunier) palackba kerülő buborékokat ünnepeljük. A champagne esetében nemcsak a terroir és a fajta, hanem a készítési metódus is szigorúan szabályozott. Kizárólag hagyományos módszerrel (Méthode Traditionelle) készíthető, ami azt jelenti, hogy a másoderjesztés palackban történik, élesztő és cukor hozzáadásával. A palackoknak törvényileg védetten legalább 15 hónapos érlelési időt kell eltöltenie a francia Champagne régió valamelyik pincéjében ahhoz, hogy a champagne elnevezést viselhesse.

 

Champagne a street food mellé is

Október 27-én számos étterem, borbár és kereskedés szervez akciókat világszerte, itthon pedig a Hello Buda ad otthont a legnagyobb közösségi rendezvénynek. A népszerű budai találkozóhely és evőkomplexum kora délutántól késő estig várja a vendégeket, akik a világhíres champagne-házak kínálatát kóstolhatják meg. Több mint húszféle pincészet ötven különböző pezsgője lesz nyitva, melyből harmincfélét pohárral is kínálnak a pultok mögött dolgozó szakemberek, beavatva az érdeklődőket a champagne-ok kifinomult világába. Az igazán elhivatottak vezetett kóstolóval egybekötött mesterkurzuson mélyülhetnek el a nemes francia buborékok tanulmányozásában, természetesen pohárral a kézben.

Kísérőfalatokból sem lesz hiány, hiszen a Hello Buda gasztro-helyei sokféle ínyencséggel készülnek. Bebizonyosodik, hogy a street food éppúgy passzol a champagne-hoz, mint az osztriga, és egy igazán laza környezetben is fenséges ízélmény champagne-t kortyolgatni, akár barbecue szendvics vagy Bíró Lajos legendás rántotthúsa mellé.

A Törökvész út tetején található evőkomplexum pezsegő hangulattal készül egész hétvégén. Jegesvödörben pompázó champagne-okkal, vagány kísérőfalatokkal, elegáns vasárnapi brunch programmal, fedett és nyitott teraszokon búcsúztatva az őszt, és koccintva a champagne világnapjára. Akár palackkal, akár pohárral kóstolva, de érdemes minél többet megtudni a champagne-okról, hiszen a szőlőből készülő, palackban erjesztett francia buborékokért már többszáz éve rajong a világ.

Cím: HELLO BUDA – 1025 Törökvész út 93/A

https://www.facebook.com/hellobudapiac
Event: https://www.facebook.com/events/2071183913214629/

 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)