Auguszt Cukrászda, Fény utca, Fotó: Tóth MilánAUGUSZT CUKRÁSZDA – Pisztáciaünnep a Fény utcai Auguszt Cukrászdában. A Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosai, Auguszt Ibolya és Auguszt József szezonnyitó Pisztáciaünnep keretében mutatták be a cukrászda pisztácia felhasználásával készült, szezonális desszertkínálatát. A pizzamasszát jótékonysági célból egy taktilis útburkolati rendszereket gyártó, nápolyi székhelyű olasz cég magyarországi kizárólagos forgalmazója,

a JKJ adta az Auguszt Cukrászdának. S, ha már a taktilis vakvezető útburkolat gyártója nápolyi, akkor a pisztácia is teremjen Nápoly környékén, gondolták. A közös adományozói program keretében az Auguszt Cukrászda minden, a JKJ által adományozott pisztáciából készült, eladott desszert után 250 forintot adományoz a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a közmédia által elindított „Jónak lenni jó!” program égisze alatt.

A sajtóesemény során a résztvevők egy beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a támogató programmal, a benne szereplő desszertkülönlegességekkel és természetesen azzal, mire fordítja a Szövetség a kapott támogatást.

Auguszt Ibolya és Auguszt József

Auguszt Ibolya és Auguszt József

A beszélgetés moderátora Szederkényi Olga újságíró, dokumentumfilmes volt, résztvevői Dr. Linczényi Endre, a JKJ magyarországi képviselője, Erhart Péter akadálymentesítési szakértő a MVGYOSZ képviseletében és Auguszt József, mint házigazda.

A beszélgetés moderátora Szederkényi Olga újságíró, dokumentumfilmes volt, résztvevői Dr. Linczényi Endre, a JKJ magyarországi képviselője, Erhart Péter akadálymentesítési szakértő a MVGYOSZ képviseletében és Auguszt József, mint házigazda.

 

Jónak lenni jó!

2022. október 15-én a Fehér Bot világnapján jelentették be, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) lett a közmédia tizenegyedik „Jónak lenni jó!” jótékonysági programjának kedvezményezettje. A televíziós adománygyűjtő gála 2022. december 18-án zajlott, de a több, mint 100 éve alapított MVGYOSZ az év minden napján kiemelt figyelmet fordít a vak és gyengénlátó emberek érdekeinek képviseletére – így a figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány 2023 során is zajlik. Az adományokat a látássérült emberek életminőségének javítására fordítják. Az érintettek önállóságának elősegítése érdekében az MVGYOSZ különböző szolgáltatásokat működtet: a tankönyvellátáson vagy a vakvezető-kutyák kiképzésén túl pl. beszélő eszközöket is forgalmaz. Fontos szolgáltatásuk a Távszem: az okostelefonos alkalmazással egy látó személy a kamerakép alapján minden információt megad a támogatást kérő látássérült embereknek a környezetükről, legyen az közlekedési szituáció vagy egy üzletben a termékcímke elolvasása.

  • (Az ENSZ 1969-ben döntött a Fehér Bot nemzetközi napjának megrendezéséről, melyre október 15-ét jelölte ki: a cél a közvélemény figyelmének felhívása a vak és gyengénlátó emberek sajátos helyzetére, keresve a lehetőségeket látás hiányából fakadó hátrányaik kompenzálására, ezzel segítve társadalmi beilleszkedésüket.)

 

A JKJ és a taktilis útburkolat rendszerek

A JKJ útburkolat rendszer termékskálája páratlan és megfelel a legmagasabb szabványelőírásoknak. A gyártó 2018-ban megkapta a ZERO Project Díjat, hiszen a termék egy olyan innovációval rendelkezik, ami megváltoztatja a vakok és gyengénlátók közlekedési lehetőségeit. A taktilis útburkolat veszélyt jelző és vezetősáv elemek felszerelhetők olyan jeladó RFG tagekkel, melyek képesek hangjeleket közvetíteni a látássérültek számára egy okosboton keresztül, ezzel a tapintható jeleken kívül vokálisan is kap információt a felhasználó. A taktilis útburkolat elemek extrém tartós és rugalmas anyagból készülnek, UV állóak, R11-es csúszásmentes fokozattal rendelkeznek. A jelzések a burkolat síkjába telepíthetőek, így felválthatóak a cement alapú burkolati lapok, illetve ragaszthatóak utólagosan is a legtöbb felületre.

A JKJ a MVGYOSZ stratégiai partnere, de a szakmai együttműködésen túl is szeretné támogatni a szervezetet, ezért jött létre a Fény utcai Auguszt Cukrászdával kapcsolatos együttműködés: a cég jelentős mennyiségű, cukormentes nápolyi pisztáciamasszát adományozott a cukrászdának, akik az ebből készült desszertek bevételéből pénzadományt juttatnak el a MVGYOSZ-nek.

 

A támogatói akcióban szereplő pisztáciás desszertek:

A Fény utcai Auguszt Cukrászda kínálatában korábban is szerepeltek pisztáciás édességek, de ezek száma a jótékonysági kampány és a nagy mennyiségű pisztácia-adomány miatt gyarapodott és nagyobb hangsúlyt kapott. Egyik régebbi pisztáciás sikertermék a Nobilis – ez Auguszt Ibolya egyik első saját kreációja volt: a tészta étcsokoládés brownie, pisztácia ganach krémmel töltve. A tetejét tojásfehérje hab díszíti, apró, keleti hagymakupolákat idéző formában. A nevét (Nobilis) a nemes alapanyagok egymás ízét kiemelő, harmonikus összetétele miatt kapta.

pisztáciás éclair

Pisztáciás éclair, Fotó: Tóth Milán

Most jelent meg a kínálatban a „zöld ruhába öltöztetett” pisztáciás éclair, dús, tejszínes pisztáciakrémmel töltve – igazi nyári desszert, ami máris belopta magát a cukrászda kertjét látogató vendégek szívébe. A pisztáciafagylalt bevezetése óta a vásárlók első számú kedvence: az adományba kapott pisztácia pasztának hála, ezen a nyáron nem fog kifogyni a pultból. A legnemesebb Auguszt-hagyományoknak megfelelően, helyben főzött, klasszikus fagylalt készül belőle.

A reggelire érkezők választhatják a pisztáciás mini kuglófot, ami pisztácialisztből készül, ráadásként selymes pisztáciakrémmel töltve.A nyári kínálatban mindig fontos szerepet kapnak a különféle, franciás tarte-ok: az idei nyár slágere a tejcsokoládé krémmel töltött, pisztáciahabos csoda.

Fotó: Tóth Milán

A kávéra vagy teára érkező vendégek számára mindig készülnek mini tarte-ok és finacier-k: most kérhetnek pisztáciakrémmel töltött málnás mini tarte-ot és pisztácialisztből készült, szamócás financere-t is.

Az együttműködést ünneplő új kreáció pedig a Nápoly Íze nevet kapta – hiszen az adományozó nápolyi származású, ahogy a felhasznált pisztácia is Nápoly környékén termett: ez egy pisztáciás piskóta alapú gazdag, tejszínes-fehércsokoládés krémdesszert, eperzselével és pisztácia bevonattal.

Fotó: Tóth Milán

A cukrászdától nem idegen az adományozói szellem – több folyamatos, saját kezdeményezésű támogatói programjuk van – ezúttal azért tárják tevékenységüket a nyilvánosság elé, mert a támogatás mértéke az eladott édességek számával nő, így ezúton is szeretnék buzdítani jelen és jövőbeli látogatóikat a pisztáciás termékek vásárlására: a cukrászda minden eladott pisztáciás sütemény után 250 forinttal támogatja a MVGYOSZ-t a „Jónak lenni jó!” program keretében. A program a készlet kimerüléséig tart, így a cukrászda elkötelezett vendégei számíthatnak egy ehhez hasonló, őszi kínálatra is, de nagy eséllyel megjelenhet majd a pisztáciás bejgli is a karácsonyi ajánlatban.

Csíki Sándor és Auguszt Ibolya

Csíki Sándor és Auguszt Ibolya

 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)