Andrássy Kúria, Csíki SándorANDRÁSSY KÚRIA & SPA, TARCAL – A kúria épülete hosszú ideig az Andrássyk tulajdonában állt, hotelként pedig 2008-ban nyitotta meg először kapuit. A hotelt 2019 óta tulajdonolja és üzemelteti a BDPST Group. A régió szépségét és a ház múltját bemutató, egyedülálló adottságokkal rendelkező kúria 53 szobával, wellness és spa részleggel, teraszával és hamarosan nyíló rendezvénytermével bármilyen

programra tökéletes desztináció lehet. A kúria az év bármely szakában várja az üdülni vágyókat, emellett pedig rendezvény- és esküvő helyszínként is kitűnő választásnak bizonyul közel 150 fős befogadóképességével. A felújított borászati épületrész, helyet ad esküvők és konferenciák megrendezésének is, a hétköznaponként igénybevehető fél- és egésznapos ajánlataival. A szálloda wellness szolgáltatásai között a spa kezelések mellett olyan különlegességek is helyet kapnak, mint a barlangfürdő és benti medence által nyújtott relaxációs élmények, illetve a kinti medence nyújtotta hűsítő felfrissülés a nyári napokon. Ezen szolgáltatásokat az ott tartózkodás bármely szakaszában igénybe vehetik a vendégek.

Andrássy Kúria & Spa

Andrássy Kúria & Spa

Andrássy Kúria & Spa

Andrássy Kúria & Spa

Andrássy Kúria & Spa

Andrássy Kúria & Spa

A kúria dizájnja esetében a fő koncepció az egyediség, megjegyezhetőség kialakítása volt, a történeti háttér és a lokáció adta a szinte kiaknázhatatlan inspirációt. A vezető motívum a meleg, falusi atmoszféra eleganciával párosítva, a közösségi terekben pedig az otthon meleg árnyalatai, az ornamentika használata, a dekorációk mind egy-egy utalás a térségre vagy az egykori tulajdonosokra. A szobák inspirációit az Andrássy család fellelhető régi családi fotói adták, melyek nagy többsége vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült.

 

Az Andrássy Kúria & Spa Tokaj-Hegyalja szívében

Távol a város zajától, Tokaj-Hegyalja szívében a kúria egész évben várja vendégeit és a környéken kirándulókat a borvidék különlegességeivel és egyedi élményeivel. Az Andrássy Kúria & Spa tökéletes választás a Tokaji borvidék szerelmeseinek és azoknak, akik egy hosszú, kirándulással vagy aktív kikapcsolódással töltött nap után pihennék ki magukat.

A Bodrog folyó

A Bodrog folyó

Az Andrássy Kúria & Spa környékén számtalan aktív kikapcsolódási lehetőség is rejtőzik. A hotelt körülvevő térségben dűlőtúrákon és kellemes kirándulásokon is részt vehetnek az arra járók. Az igazán kalandvágyók a közelben található Áldó Krisztus szoborhoz is ellátogathatnak, ami nem csak kellemes kihívás a túrázóknak, de páratlan kilátásával tökéletes piknikhelyszín is lehet. A természetjárás után a vendégek a kúriában is kikapcsolódásra lelhetnek, köszönhetően wellness és spa részlegének, valamint éttermének.

 

Bobajka étterem kulináris élményei

Az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme teljesen új arculattal, valamint két új egységgel – egy komoly bankett kapacitással bíró teremmel és egy utcára nyíló kávéházzal – kibővülve várja vendégeit. Mivel Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék az UNESCO által kinyilvánított világörökségi terület, a Bobajka étterem – mely a zempléni mákos gubáról kapta a nevét – és maga az Andrássy Kúria & Spa is a helyi lokális és regionális termékekre, a hagyományok megőrzésére fókuszál.

A Bobajka étterem ízeivel és receptjeivel is törekszik arra, hogy a borrégió örökségét és különleges hangulatát átadja látogatóinak és egy felejthetetlen ízutazás élményét biztosítsa. A regionális ételek egy modern és friss köntösbe bújtatva kerülnek a vendégek elé, megújulva, mégis hagyományosan. A régiós és magyar ételek mellett a populáris fogások és a különféle étrendekbe is könnyen beilleszthető ételek is megjelennek, minőségükről pedig Varjú Imre séf és csapata gondoskodnak. (A zempléni bobajka receptjét itt olvashatjátok: zempléni bobajka)

 

Varjú Imre séf

Varjú Imre séfVarjú Imre, egyetemi tanulmányai alatt talált rá igazi szenvedélyére és hivatására, a főzésre. Szegeden, majd Bécsben szerzett tapasztalatot, majd útja Budapestre vezette, ahol több éven keresztül dolgozott a Pest-Buda és Pierrot éttermekben, majd Dublinban az Airbnb éttermének kreatív csapatában folytatta karrierjét, mint sous chef.

Az Andrássy Kúria & Spa konyhájának irányítását 2021 márciusában vette át executive séfként. A Bobajka alapvetését, miszerint szezonális és regionális kistermelői alapanyagokat felhasználva nyújtanak kiemelkedő gasztronómiai élményt igyekszik a minden tányéron megjeleníteni.

Ételeiben a hagyományos fogásokat ötvözi a friss, mai technikákkal, a tányérokon pedig egy különböző textúrákat és ízeket ötvöző étel kap helyet végeredményként.

 

Bobajka étterem borkínálata

Az étterembe az alapanyagok beszerzése helyi termelőktől történik, de emellett a poharakba kerülő borok is a legkiválóbb helyi pincészetekből érkeznek. A kínálatot erősen meghatározza a kúria lokációja, így a friss alapanyagokból komponált gourmet fogások mellé kizárólag a világ védett borvidékének legnemesebb italai kerülhetnek. A 120 tételes, kizárólag tokaji borból álló borsorban, nem csak a nagyobb neves pincék, de a kisebb feltörekvő borászatok italai is megjelennek. A borok származási helyét az itallapon térképpel is jelzi az étterem, így biztosítva, hogy a vendégek egy pontos képet kapjanak a borok származásáról és a pincészetek elhelyezkedéséről. A kiváló borok menübe illesztéséről Koór Kitti, az Andrássy Kúria & Spa Food&Beverage menedzsere és Langó Tamás, a BDPST Executive Sommelierje gondoskodik, akik személye és szaktudása jelenti a garanciát arra, hogy a kúriában az ételekhez leginkább passzoló, azokkal harmóniában lévő bor kerüljön a vendégek poharába.

 

A Kúria és a térség kapcsolata

A helyi termelőkkel és borászatokkal való együttműködés sok szempontból fontos az Andrássy Kúria számára. Mindamellett, hogy a helyi alapanyagok nagyban hozzájárulnak a tradicionális ízek megteremtéséhez, a szálloda csapatának az is lényeges, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a helyi termelőkkel. A borászatokkal való együttműködés mellett a szálloda a sajtokat, a gombákat, a húsokat és az egyéb alapanyagokat is kiváló helyi termelőktől szerzi be. Az alapanyagok beszerzését egy gondos kiválasztási folyamat előzi meg, és kizárólag olyan gazdálkodásokkal dolgoznak együtt, akik elhivatottak az értékek és a hagyományok megőrzésében. A jó viszony mellett, az Andrássy Kúria & Spa folyamatos megrendelései és a helyiekkel való együttműködés nagyban hozzájárul a térség gazdasági fellendítéséhez is. A szálloda ugyanis a régió egyik kedvelt desztinációjaként kötelességének érzi, hogy szerepet vállaljon a helyi termelők támogatásában.

Az Andrássy Kúria & Spa nyári terasza

Az Andrássy Kúria & Spa nyári terasza

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)