Gyetvai Zsolt, Villa Gyetvai BorbirtokVILLA GYETVAI BORBIRTOK – A balatonfüredi Villa a tulajdonosáról, Gyetvai Zsoltról kapta a nevét. Ez az épület a Villa Gyetvai lett a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található a borbirtok neve is. A 10 hektáron működő pincészet ültetvényei Tihanyban, Aszófőn, Balatonfüreden, Lovason és Paloznakon vannak. Fő szőlőfajtái az olaszrizling, kékfrankos, tramini, furmint és merlot.

Ezek egy jelentős része a következő években termőre forduló új telepítés. A birtok szőlész-borásza Demjén Gábor. Az eredmények figyelemre méltók: a németországi Berliner Wine Trophy versenyen a 2020-as Rajnai Rizlingjük aranyérmes lett!

Demjén Gábor és Gyetvai Zsolt

Demjén Gábor és Gyetvai Zsolt

 

A villa

„A villa az egykori Esterházy birtokon áll. Az épületet a II. világháború előtt Szabó Lajos, a budapesti Debreczen Étterem tulajdonosa birtokolta. Az államosítás után az Országos Szakipari Vállalat üdülője lett. Ekkor új szárnyat kapott és a villaépület is átesett a korszellemnek megfelelő modernizáláson. A rendszerváltás után a villát az új tulajdonos, a Gyetvai Fivérek Zrt. újította fel 2005-ben, visszaadva az épület eredeti pompáját és funkcióját. Újjáéledt az egykori borospince, melyben környező borbirtokaink (Paloznak-Aszófő-Tihany) kiváló borszőlőit dolgozzuk fel.” – olvasható a honlapon.

Villa Gyetvai, Balatonfüred

Villa Gyetvai, Balatonfüred

Villa Gyetvai, Balatonfüred

Villa Gyetvai, Balatonfüred

 

Csíki Sándor♣