OROSZ HELYETT UKRÁN SZÓSZ! – Csapást, csapás után mérünk! A Wisconsin’s National Mustard Museum a háború végéig nem szerepelteti az orosz mustárt a kiállításain, de csapás érte az orosz vodkát is. Az amerikaiak kedvelt orosz vodkája, a Stoli (Stolichnaya) is a nemkívánatos italok közé került. Stolichnaya vodkát inni, vagy nem inni politikai állásfoglalássá silányult. A legelmebetegebb egy amúgyis zűrzavaros, cseppet sem kifinomultan franciás francia-kanadai étel megítélésének drasztikus változása. A québeci francia szlengben „rendetlenség” jelentésű „poutine” (ejtsd: putszin) egy sült krumpliból rögös túróból, barna mártásból

álló kanadai étel. Az 1950-es évek végén, a Centre-du-Québec régióban kezdték el készíteni. A sok éven át gúnyolt és lenézett étel mára a francia-kanadai „québécois” kultúra és Quebec tartomány szimbóluma lett. A hasábburgonya közepes vastagságú, és úgy sütik (gyakran kétszer is), hogy a kérge ropogós, a belseje puha legyen. Friss, változó méretű sajt-alvadékot használnak. A barnaszósz (gravy mártás), vagy poutine szósz (mélange à sauce poutine) a szokottnál könnyebb, hígabb és ma már vegetáriánus változatban is előfordul.

 

Nincs új a nap alatt!

A majonéz és ketchup alapú orosz dresszing sem járt sokkal jobban az előbbieknél. Egyesek ukrán dresszingnek kezdték nevezni, amivel újabb jelentős csapást mértek Oroszországra. S, mielőtt még azt hinnénk, hogy ilyen még nem fordult elő a történelemben, jobb ha tudjuk – előfordult. Például a hamburgerrel. S, hogy hol? Ugyanúgy az Egyesült Államokban, mint most.

Az első világháború idején az USA-ban kialakult németellenes hangulat miatt minden, ami német volt, ellenszenvessé vált.Így a hamburger is. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az ellenséges hamburgerből a szövetséges Anglia iránti szimpátiát kifejező „Salisbury steak” lett. A hangulat egészen addig nem változott, amíg a háború után, az első hamburger lánc, a White Castle, nagy mennyiségben el nem kezdte árusítani újszerű, kisméretű, szögletes hamburger falatjait. De aztán – szerencsére – mégis megváltozott, ami napjaikat illetően is némi optimizmusra ad okot.

Ajándék recept: KATALÁN MUSTÁR RECEPT – a mohácsi vész korából –

A Wisconsin’s National Mustard Museum a háború végéig nem szerepelteti az orosz mustárt a kiállításain

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo