Pastel del NataPASTEL DE NATA – A Pastel de Nata egy csábító portugál desszert. A „pastel” többeszámú alakjával – pastéis – is gyakran találkozhatsz, de ez ne zavarjon meg. A Pastéis de Nata eltérő minőségben, de sok portugál kávézóban és cukrászdában előfordul, azonban az eredeti recept továbbra is a lisszaboni Fábrica dos Pastéis de Belém exkluzív, védett titka. Ez az egyetlen cukrászat, amelynek a ropogós tésztájú, hagyományosan forrón fogyasztott, porcukorral és fahéjjal megszórt

pudingtortácskáit Pastéis de Belémnek szabad nevezni. (Belém – hosszabb nevén: Santa Maria de Belém) Lisszabon egyik kerülete. A Tejo folyó torkolatának partján fekszik. Neve a bibliai Bethlehem neve portugál nyelven. Bővebben itt olvashatsz róla. )

A Pastéis de Belém felé sétálva

Lehetett volna villamossal, vagy busszal is utazni, de mi inkább jó sokat gyalogoltunk, mire az Alfama városrészből Belémbe értünk. Útközben is akadtak látnivalók, amiket kár lett volna kihagyni.

A híd (Ponte 25 de Abril) alatt

A híd (Ponte 25 de Abril) alatt

Az "LX Factory Lisbon" is útba esett Belém felé. A híd a Golden Gate hidat idézi.

Az „LX Factory Lisbon” is útba esik Belém felé. A híd (Ponte 25 de Abril) a Golden Gate hidat idézi.

Az "LX Factory Lisbon" is útba esett Belém felé. A híd a Golden Gate hidat idézi.

Az „LX Factory Lisbon” is útba esett Belém felé. A híd a Golden Gate hidat idézi.

Az "LX Factory Lisbon" Belém felé sétálva. Érdemes megállni egy pohár vinho verde borra, de enni is lehet. Bohém, jó hely.

Az „LX Factory Lisbon” Belém felé sétálva. Érdemes megállni egy pohár vinho verde borra, de enni is lehet. Bohém, jó hely.

 

Pastéis de Belém

A Pastéis de Belém kihagyhatatlan, ezért a repülőtérre való kiérkezésünk időpontja előtti két órában inkább taxiba szálltunk (Uber és Bolt is akad, ráadásul a budapestinél olcsóbban), hogy újra együnk a pudig-tortácskából. (A fotók is akkor készültek.)

SIRÁLYVESZÉLY! – Amikor első alkalommal mentünk el a cukrászdába, nem ültünk le, hanem elvitelre kértük a sütiket. Ezután a hellyel szemközti park felé vettük az utat, azzal, hogy majd ott esszük meg a még meleg ínyencséget. Nos, rossz döntés volt! A parkban garázdálkodó, agresszív sirályok esélyt sem adtak arra, hogy megegyük. Amint kivettük a csomagolásból, már le is csaptak. Szóval, csak óvatosan! Második alkalommal már a cukrászdán belül ettük meg. Több helyiség is akad, s mint kiderült legalább kétszázan le tudnak ülni, hogy hódoljanak a Pastel de Nata szenvedélyüknek. Látogatásunkkor (2022. február) nem találkoztunk sorbaállással, amiben a covidnak és a jó idő ellenére, a februárnak lehetett szerepe.

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

A Pastéis de Belém cukrászműhelye, Lisszabonban

Pastéis de Belém, Lisszabon

Pastéis de Belém, Lisszabon

A tortácska hozzávalói

A torta hozzávalói nagyon egyszerűek. A desszert tejszínből, tojássárgájából, cukorból, lisztből és citromhéjból készült pudinggal töltött leveles tészta. Ez az egyszerűség azonban – mint minden más esetben is – nem jelenti azt, hogy minden tojástorta egyenlően jó! A Lisszabon legjobb Pastel de Nata-ja címért folyó verseny folyamatos és kiélezett. Ezért fordulhat elő, hogy néhány pékség még a receptjét is titokban tartja.

Fabrica de Nata

A Pastéis de Belém a többség által elfogadottan, az első helyen áll a versenyben – és ez nem csupán sznobizmus. Az is, természetesen, de jól alátámasztható, egészséges sznobizmus. Tényleg remek! Egy pár helyen én is kóstoltam a tortát és a helyezést illetően is ugyanerre a véleményre jutottam. A második helyen – nálam legalábbis – a Fabrica de Nata áll. Az első helyezettől a leveles tészta ropogósságában és a puding könnyedségében láttam az eltérést. Remek választás ez is, de – ha módunk van rá -, kóstoljuk meg a belémi riválist is, hogy elfogulatlanul dönthessünk.

Fábrica de Nata, Lisszabon

Fábrica de Nata, Lisszabon

A tojássárgája csodája

Mint a Fabrica de Nata üzletében csempére írva olvasható, a desszert léte a tojásfehérje iránt borászati és textiltisztítási igények növekedésének köszönhető.

A desszert léte a tojásfehérje iránt borászati és textiltisztítási igények növekedésének is köszönhető.

Mint a Fabrica de Nata üzletében csempére írva is olvasható, a desszert léte a textiltisztítási és borkezelési igények 17. század végi növekedésének is köszönhető. A felhasznált nagy mennyiségű tojásfehérje eredményeként, sok „hulladék” tojássárgája is keletkezett, amivel valami okosat kellett tenni. Ebben az időben, Portugáliában számos kolostorban készítettek tojásalapú, a tojássárgáját igénylő süteményeket és desszerteket. A szerzetesrendek kiűzésével, valamint az 1820-as forradalom és polgárháború nyomán ezek a recept kikerültek a kolostorokból és a portugál cukrászipar emblematikus termékeivé váltak.

Tojássárgája

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo