Sharon StoneOKOS NŐK – Az „okos nők” szavakra rákeresve hatmillió (5.910.000) találatot jelzett a Google, az okos férfiak” összetételre azonban még négymilliót sem (3.890.000)! Ugye, meglepődtél te is! Én, igen! Miközben folyton-folyvást azt gondoljuk, hogy a férfiak okosságáról szól a világ, szép csendesen beelőztek a nők. Bár, az is lehet, hogy nem volt ez soha másként, mindig is így volt, csak éppen nem vettük észre! A Marlene-effektus lehet emögött is. Marlene Dietrich módszerével: „Az okos nő csukott szemmel csókolózik, de nyitott szemmel nézi meg, hogy kivel.” Ezzel szemben, a férfi mivel kezd el azonnal foglalkozni? A szívritmuszavaraival! Keanu Reeves is megmondta: „Megcsókolni valakit nagyon intim dolog, ezért a szíved mindig kihagy egy ütemet, mielőtt megtennéd.” Értitek? Amíg a nő már nagyon jól tudja, hogy ki lesz a férje, mi még mindig azzal foglalkozunk, hogy elmenjünk-e a kardiológushoz, vagy ne menjünk el?

Az okos nők férjei tovább élnek

Eddig is sejthette minden férfi, amit svéd vizsgálatok is igazoltak, hogy az okos nők férjei tovább élnek. Svéd kutatók állapították meg, hogy a hosszú életnek és a jó egészségnek a férfi iskolázottságához nincs köze, ám annál több köze akad ahhoz, hogy a feleség mennyire iskolázott, tájékozott, okos.

Svéd kutatók 1.5 millió férfi és nő adatait elemezve megállapították, hogy a férfiak szignifikánsan hosszabb ideig élnek, ha feleségük, vagy élettársuk iskolázott. A feleségek, élettársak iskolázottsága jóval nagyobb befolyással van az élethosszra, mint a férfiak saját iskolázottsága. Magyarán: a férfi bátran lehet hülye, ha a felesége okos!

A nők az igazi életmód-felelősök

Korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a párkapcsolatban élő férfiak egészségesebbek, mint az özvegyek, vagy elváltak, mivel ez utóbbiak például kevesebb zöldséget, ám annál több alkoholt fogyasztanak, s általában is egészségtelenebbül táplálkoznak. A vizsgálat eredményének okai között minden bizonnyal szerepel, hogy hagyományosan a nők azok, akik az élet- és táplálkozási stílusért, a mindennapi aktivitásokért leginkább felelősek, s ők többnyire egészségesebb életstílust alakítanak ki, mint amit a férfiak maguktól tennének.

Egy picit szakszerűbben

A házastársak iskolai végzettsége és a megbetegedések kockázata közti lehetséges összefüggések elemzése hosszú évtizedek óta folyik. A házastársak iskolai végzettsége értékes információkkal szolgál a házasok közötti halandósági különbségek felméréséhez. A közvetlen családtagok társadalmi-gazdasági jellemzői fontos hatással vannak az egészségre. Az adatok elemzésének eredményeként, az iskolai végzettséget a szív- és érrendszeri megbetegedések és az általános mortalitás* fontos előrejelzőjének tartják. (*A mortalitás az a halálozási arányszám, amely megmutatja, hogy egy adott csoporton belül, vagy egy adott okból hányan halnak meg.)

Az okos nők férje tovább él

Az okos nők férje tovább él

Keveset tudunk azonban arról, hogy más személyek, különösen egy házastárs, milyen hatással lehet ezekre a kockázatokra. A szív- és érrendszeri betegségek mortalitása tekintetében azonban a feleség iskolai végzettsége erősebben jelezte előre a férje halálának kockázatát, mint a férj saját iskolai végzettsége. A nők esetében a férj végzettsége csekély hatással volt. A partnerek közötti iskolai végzettség eltérése nem befolyásolta az általános mortalitást, és nemenként eltérően befolyásolta a szív- és érrendszeri betegségek mortalitását.

A házasság kockázata

Konkrétan, a magasan képzett nőknél csaknem kétszeresére nőtt a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázata, ha alacsonyabb iskolai végzettségű férjhez mentek, míg az alacsonyabban képzett nőket nem befolyásolta házastársuk iskolai végzettsége. A házastársak iskolai végzettsége értékes információkkal szolgál a házasok közötti halandósági különbségek felméréséhez, és a közvetlen családtagok társadalmi-gazdasági jellemzői fontos hatással vannak az egészségére. (Forrás: Effects of husbands’ and wives’ education on each other’s mortality)

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich

  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!  A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo