TIRAMISU – A tiramisú jelentése „csípj fel”, „emelj fel”. Történetét az észak-olasz Veneto tartományhoz, Treviso városához, azon belül pedig a „Le Beccherie” étteremhez kötik. Az 1960-as években ebben az étteremben készítette Roberto „LOLI” Linguanotto először ezt a desszertet. Egyes források szerint 1969 karácsonyára készül először. Persze, nehéz elképzelni, hogy előzményei ne lettek volna a tiramisúnak és találni is hivatkozásokat a 17. századra és III.
Cosimo sienai nagyhercegre. Az azonban meglehetősen bizonyosnak látszik, hogy az 1960-as éveket megelőzően a tiramisú receptjével még nem találkozhatunk, s hogy még érdekesebb legyen, a „tiramisú”név is csak az 1980-as évek elején kezd elterjedni.
- A tiramisú a Friuli-Venezia Giulia régió hivatalos deszertje.
Hogyan készül a legfinomabb tiramisu?
A tiramisú egyszerű és finom, ezért is sikeres a háziasszonyok és a vendégek körében. A következő recepthez nézzük meg a videót is. csupán 6 perc, s akinek a leírásból valami nem világos a videó alapján majd az lesz. Egyszerű és finom!
- Hozzávalók:
- 6 tojássárgája
- 1 csésze kristálycukor
- 2/3 csésze tej
- 1¼ csésze habtejszín.
- 1 ek. vanília kivonat
- 450 g mascarpone
- ½ csésze erősre főzött kávé
- ¼ csésze langyos víz
- jó minőségű babapiskóta
- kakaópor
Elkészítése:
- A tojássárgáját és a kristálycukrot alaposan elkeverjük.
- Közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett, részletekben a cukros keverékhez adagoljuk a tejet.
- A krémet 1 percig óvatosan főzni hagyjuk.
- Fedjük le a krémet és hűtőszekrényben 1 órán át hűtsük.
- Amíg az angol krém hűl, a vaníliakrémmel verjük fel keményre a tejszínhabot, majd tegyük félre.
- Finoman keverjük össze a mascarpone sajtot és a tojásos keveréket, majd tegyük félre.
- Keverjük össze a kávét és a vizet.
- A babapiskóta szeleteket forgassuk meg a kávéban, majd egy rétegben rendezzük el a tálalásra szolgáló tálban.
- A mascarpone keverék felét simítsuk el a babapiskóta rétegen.
- A tejszínhab felét a mascarponére simítsuk, ahogy a videón is látszik.
- Egy újabb réteg babapiskóta következik, majd egy újabb réteg mascarpone, s legvégül a maradék tejszínhab.
- Fedjük le fóliával a tiramisut és legalább 6 óra hosszat hagyajuk a hűtőszekrényben hűlni, összeérni.
- Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral. Jó étvágyat!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!