DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL – Bizonyára akadnak még, akik nem tudják, hogy nem csak Budapesten van Gourmet Fesztivál, de akad ilyen vidéken is, az ország második legnagyobb városában, Debrecenben. (Ja, hogy nem jártál még Debrecenben? Sürgősen pótold, mert érdemes!) A 3. Debrecziner Gourmet Fesztivált június 15-17. között, Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdő hűs fái között, a Békás-tó partján
rendezték meg! Június 16-án, szombaton, amikor a fesztiválon jártunk, két, a TV-ből országosan is jól ismert személyiség, Bernáth József, a Séf és Pataky Péter, az Ízes Élet séfje voltak a nap házigazda-műsorvezetői. Mi pedig végigkóstolhattuk a vidéki éttermek csak erre az alkalomra megálmodott kínálatát.
A fesztivál rendezői idén több újdonsággal is készültek, Idén lett először három napos a rendezvény, így az érdeklődők már péntek délutántól ráhangolódhattak a gourmet-életre. A helyi, a régiót reprezentáló kínálat mellett az egyre tudatosabb és meghatározóbb szerepet betöltő Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjai-, valamint hazánk különböző részeiről érkező meghívott éttermek is részt vettek az eseményen.
A létai torma
Tavaly a szürkemarha, a házi bivaly, a racka és a gyöngytyúk voltak a Debrecziner Gourmet alapanyagai. Az idei év közös tematikája egy különösen izgalmas fűszer-gyógynövény-hungarikum, a létai torma volt az a kötelező alapanyag, amit az éttermeknek legalább egy ételükben használniuk kellett. 2018 egyúttal a „Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken”, ezért a fesztiválunkon kiemelt szerephez jut Villány és Pécs gasztronómiája a Villány melletti Palkonyáról érkezett aktív SVÉT-tag Pauli Zoltánnak köszönhetően, aki ezúttal friss ízű raclette szendvicsével és villányi borokkal kényeztette vendégeit.
Kiktől kóstolhattunk?
- Anyukám mondta (Encs),
- Almavirág (Derecske)
- Butiq Bisztró (Debrecen)
- Dűlő Étterem és Bormúzeum (Miskolc)
- Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza)
- Ikon (Debrecen)
- Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel)
- Kis Padlizsán (Debrecen)
- Maszek – az utcabár! (Debrecen)
- Mirage Étterem (Hajdúszoboszló)
- PalKonyha (Palkonya, Villány)
- Tatai Robi & Szendrei Bence
A street-food teraszon
- Hanna kincse
- Keszegsütő (Debrecen)
- Kövér Tanya (Tetétlen)
- Meating (Nyíregyháza)
- Wok to Box (Debrecen)
- Zips & Csülök
- Kemencés ételek (Tépe)
Italok
- Bortársaság
- DiVino
- Törley Pezsgőmanufaktúra
- Magyar Talléros Pálinka
- Zip’s brewhouse
- Derecskei Almafröccs
Debrecziner Fesztivál 2018 – képekben is
- Már másutt is elmondtam, s a vidéket járva emlegetni is szoktam a polgármestereknek, polgármester-helyetteseknek, hogy legalább annyira tudatosnak kellene lenni az aktív városmarketingben, legalábbis, ami a gasztronómiát érinti, mint éppen Debrecen. A Debrecziner Gourmet Fesztivál a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai támogatásával és részvételével új értékeket képes felmutatni. Saját karakterrel bír, így aztán azoknak is, akik a budapesti Gourmet Fesztivál rendszeres látogatói, újat mutathat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, de elsősorban a debrecenieknek, a régiónak! Én jövőre is örömmel megyek!
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!