KISEBB CUKORTARTALOM – Cukorcsökkentési vállalásokat tettek a hazai üdítőital-gyártók, ami jó hírnek számít, 2020-ra – az ígéret szerint – felére csökken az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon. A sajtóközlemény szerint: „A hazai üdítőital-gyártók — a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként — cukorcsökkentési vállalásokat tettek. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség ma bejelentett önkéntes
vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.”
„Szövetségünk és tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a modern társadalom életmódbeli változásainak, a XXI. század népegészségügyi kihívásainak kezelése összetett, a társadalom minden szereplőjét egyaránt érintő kérdés. Ennek megfelelően folyamatos termék innovációval, felelős reklámozással, a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával és az aktív életmódot népszerűsítő programok támogatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi célok eléréséhez.” — mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.
Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a hazai ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalataink éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.
Megjegyzés
- 2010 és 2017 között a most kommunikált 50%-os cukorcsökkentés nagy része (40%) már megvalósult. leginkább azért – gondolom – mert a fogyasztók egyre érzékenyebbek a termékek magas cukortartalmára.
- 2018-2020 között, három év alatt, valójában az 50%-os vállalásból már csak 10%-ot kell teljesíteni, ami azért – lássuk be – a lehetőségekhez képest, nem olyan ambiciózus terv, mint amit a cím sejtet. 🙂
Kedves Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség! Hajrá! S, persze az sem ártana, ha a maradék 50% cukortartalom minőségi összetételére – a tudomány mai állásának megfelelően – is gondot fordítanának!
- Az üdítőitalok történetéről itt olvashatsz: https://www.foodandwine.hu/?s=%C3%BCd%C3%ADt%C5%91ital+t%C3%B6rt%C3%A9nelem
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!