BALATONI HEGYBOR – A BalatonBor után itt a BalatonBor prémium változata a HegyBor! Mint a sajtóanyagban is áll: Idén áprilisban debütált a BalatonBor harmadik évjárata. A Balatoni KÖR és a Rizling Generáció egyesület közös terméke évről évre nagyobb sikert könyvelhet el magáénak, hiszen minden évben tudták növelni a termelők számát és a palackozásra kerülő tételek számát is. Idén májusban Fiáth Attila vezetésével megtartották a Hegybornak is a kóstolóját.
- A BalatonBor kritériuma, hogy a Balatoni borrégióból származó Olaszrizling könnyed, jó ivású bor legyen. A termék a közös gondolkodást, egységességet szimbolizálja, amely az egyen címkében, palackban és kapszulában is megjelenik.
A Hegybor a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a kiírt feltételeknek. A BalatonBorhoz hasonlóképpen Olaszrizlingből készül. A szüretelt szőlő földrajzilag előírt területről, egy hegyről kell, hogy származzon.
A HegyBor régiós termék létrehozásával közös cél, hogy a termőhelyet bemutató karakterű Olaszrizlingek kiemelésre kerüljenek. A csomagolásnál a BalatonBortól eltérően, mindenki a saját dizájnját használja, de egy egységes logóval és zárással jelzik a terméket a vásárlók felé. Hosszú távon cél még egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a nevező pincészetek origó rendszerű vakkóstolással garantálja, melyet Fiáth Attila vezényelt le.
“A HegyBor a balatoni borpiramis második foka. Túlzás lenne azt állítani, hogy a legfontosabb, hiszen minden lépcsőfok fontos. Mégis úgy érzem, hogy hosszútávon ez lesz a gerince a piramisnak, amelynek alapját a Balaton Bor adja, a krémjét pedig majd a dűlős tételek. A stabil, megbízható és minőségi HegyBor-ok jelentik most a legnagyobb kihívást a dinamikusan fejlődő Balatoni borrégiónak.”
Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet HegyBor, melynek eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el. A kóstoló alapján, 2018-ban a akövetkező pincészetek palackozhatják le 2018-ban HegyBorukat:
- Dobosi Pincészet és Vendégház
- Fata Pince
- Laposa Borbirtok
- Martinus
- Skrabski Pince
- St. Donát Birtok
- Első Magyar Borház – Szeremley Birtok
- Tagyon Birtok
- Vesztregom Pince
- Söptei Pincészet
- Skizo Borház
- Zelna Borászat
- Kiss Pince
- Tornai Pincészet
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!