PÓCZ PINCÉSZET – Az úgy kezdődött, hogy Ruck Levente addig nyaggatott, míg végül beadtam a derekam, s annak ellenére, hogy a sí-balesetem miatt még mankóval jártam, beültem Ercsey Dani házhoz érkező autójába, s Levente és Nyulasi Gábriel társaságában elautóztunk Balatonlellére. Budapesten reggel még szakadt az eső, de a Balatonon akkor már hét ágra sütött a nap. Röviden, csupán ennyi volt a motiváció. Tudom, hogy nem túl összetett motiváció, sőt, meglehetősen vékonyka motiváció,
bátran mondhatjuk, hogy afféle semmilyen, de aztán be kellett látnom, hogy helyesen tettem, hogy nem bújtam ki a noszogató meghívás alól, mert Pócz József jó borokat mutatott, s jól éreztem magam a hegyen. S, hogy mindez mikor volt? Mikor máskor: péntek tizenharmadikán!
- A kék-fehér csíkos nyugágy motívuma az egyik Pócz bor címkéjére is felkerült.
A történet
„1991-ben kezdődött, de a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődés a családban több generációra vezethető vissza. Gyermekkorom – „lovas kocsis, szalonnasütős ”– szüreti élményei meghatározták és megalapozták felnőtt életemet. A szellemi muníciót a Jászberényi Kertészeti Szakközép- és a Gyöngyösi Kertészeti Főiskolán kaptam, ahol 1975-ben szereztem szőlész-borász diplomát. Gyakornoki éveimet a Balatonboglári ÁG-ban töltöttem, ahol később szaktanácsadóként dolgoztam. 1984-től 1990-ig a balatonlellei TSZ főkertésze voltam. A rendszerváltást követően kezdtem építeni a birtokot, amely ma már nem csak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozik.”
A látogatás képekben – röviden
„A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel. Tároló tér: 900 hl saválló acéltartály; 100 hl fa hordó.”
- A borok jók, a környezet szép, s a szállást a booking.com 9,7 pontra értékelte. Bár tartályból kóstoltuk, de különösen a Chardonnay és Sauvignon blanc volt emlékezetes számomra. Ezen felül a palackos vörös borok is igazi egyéniségek. Érdemes ellátogatni a Pócz Pincészetbe!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!