KÖNYVAJÁNLÓ – Az Unilever Food Solutions a társadalmi felelősségvállalás újszerű értelmezéseként könyvsorozatot indított útjára. Április 18-án jelent meg először a mostantól rendszeres időközönként összeállított séfportré kötet, a M.E.P. A Mise en Place (Főzésre kész) című könyv: inspiráló tisztelgés a séftársadalom előtt, Ezt mutatták be megjelenése napján a sajtó képviselőinek és a meghívott vendégeknek. A könyvben szereplő séfek között volt például Kalla
Kálmán, Rosenstein Tibor, Varju Viktor. Az Unilever meghatározó szereplője a professzionális magyar gasztronómia piacának. A MEP pedig a magyar séfeknek készült, és róluk szól. Pillanatfelvétel a magyar gasztronómia jelenlegi állapotáról, mivel az egész országot lefedi a 43 séf portréja. Ezzel a könyvvel szeretnénk elismerésünket kifejezni azoknak, akik a mindennapokban alakítják a magyar gasztronómiát és vendéglátást. Hitvallásunknak megfelelően szeretnénk inspirálni őket, és segítségükre lenni abban, hogy igazán szeressék a szakmájukat – ezekkel a gondolatokkal kezdte a tájékoztatót Burján Csaba üzletág igazgató.
- Segal Viktor, a Magyar Bocuse Akadémia tagja a receptek lektoraként szerzett benyomásait ismertette. Arról beszélt, hogy élmény volt együtt dolgozni a séfekkel ebben az úttörő kiadványban, ami összehozza a séftársadalmat. Irigyli alkotóit, mert egyedülálló szabadságot kaptak a könyv készítésében.
- A séfkönyv aktualitásáról szólva Könnyid László, a MSZÉSZ elnöke azt emelte ki, hogy nagy szükség van minden olyan fórumra, amelyik lehetőséget biztosít a szakmai kapcsolatoknak. Ehhez jól illő szó a „séftársadalom”, mert éppen az összetartozást erősíti.
- A sümegprágai Vendégházából érkező Kalla Kálmán arról beszélt, hogy vidékre elvonulva sokszor csak a vendégeitől tudja meg, hogy ki hol van a szakmában. De a könyv által jobban meg tudja ismerni őket, látva azt, ki hogyan tálal, mik a kedvenc ételek. Szép összefoglaló a könyv.
Rosenstein Tibor, aki nem sokat mozdul ki a konyhájából, azt mondta, nagy élmény, hogy egy könyvben mindenki bemutathatja a saját stílusát, a régiók ízeit, így a séfek megismerik egymást és egymás munkáját. A szakmaszeretetre nagyon nagy szükség van ma is.
Háttér
A közel 200 oldalas kötetbe 43, zömében vidéki étteremben vagy szállodában dolgozó séf portréját gyűjtötték össze. Gondolataikat a szakma jelenéről és jövőjéről, és kedvenc ételeiket. A könyvnek nincs fogyasztói ára, nem kerül kereskedelmi forgalomba. Hozzájutni kizárólag az Unilever Food Solutions gasztronómiai szaktanácsadóin keresztül lehet.
A könyvben szereplő séfek:
- Adamek Balázs, a Diófa étterem konyhafőnöke, Székesfehérvár
- Alexovics Róbert, a Hotel Famulus konyhafőnöke, Győr
- Bagdiné Kovács Ilona, a Grand Hotel Hungária konyhafőnöke, Budapest
- Bai Tamás, a Hotel Karos Spa konyhafőnöke, Zalakaros
- Bálint Ferenc, a Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, Szeged
- Bennó László, a Hotel President konyhafőnöke, Budapest
- Bokor Péter, az M7 Bistro konyhafőnöke, Székesfehérvár
- Borda Attila, a Spirit Hotel Thermal Spa konyhafőnöke, Sárvár
- Boros Gábor, a Hunyadi Gasztroműhely & BBQ konyhafőnöke, Budapest
- Dóczi György, a Bridges Food Bár konyhafőnöke, Budapest
- Endrédi Zsolt, az Art’otel konyhafőnöke, Budapest
- Horváth Erzsébet, Park Inn By Radisson Hotel executive séf, Budapest
- Horváth Szilveszter, a La Maréda Étterem és Bisztró konyhafőnöke, Győr
- Huszár Tibor, a Fenyves Szálloda konyhafőnöke, Baktalórántháza
- Jahni László, a Kistücsök étterem konyhafőnöke, Balatonszemes
- Jaksics József, a Radisson Blu Béke Hotel konyhafőnöke, Budapest
- Kalas László, a Mákvirág étterem konyhafőnöke, Budapest
- Kalla Kálmán, a Kalla Vendégház tulajdonosa, Sümegprága
- Kovács Tibor, a Bambara Hotel konyhafőnöke, Felsőtárkány
- Lánczos Sándor, a Diacell Kft. séfje, Pécs
- Makk Norbert, a Bodri pincészet Optimus éttermének konyhafőnöke, Szekszárd
- Marton Endre, az Alessio étterem konyhafőnöke, Budapest
- Németh Károly, a Paulaner Sörház konyhafőnöke, Budapest
- Németh László, a Hunguest Hotel Aqua Sol konyhafőnöke, Hajdúszoboszló
- Pataki Zsolt, az Erdőspuszta Club Hotel Fenyves konyhafőnöke, Debrecen
- Ratku János, a Leroy Cafe konyhafőnöke, Debrecen
- Rosenstein Tibor, a Rosenstein Vendéglő tulajdonosa, konyhafőnöke
- Rosenstein Róbert, a Rosenstein vendéglő vendéglőse
- Sendula Péter, a Hotel Europa Fit konyhafőnöke, Hévíz
- Sepsi Balázs, az Apacuka étterem délelőtti konyhafőnöke, Budapest
- Szabó Csaba, a Hotel Yacht konyhafőnöke, Siófok
- Szikora Péter, az Unilever Food Solutions közétkeztetési fejlesztő séfje, Budapest
- Tóth Balázs, a VakVarjú Pest étterem konyhafőnöke, Budapest
- Tóth Zoltán, a Danubius Hotel Hélia konyhafőnöke, Budapest
- Tóthné Matil Alexa, a Batthyány Kastélyszálló és Kúria konyhafőnöke, Zalacsány
- Vajda Csaba, a Takler kúria konyhafőnöke, Szekszárd
- Ványi László, a Thermál Hotel Visegrád konyhafőnöke, Visegrád
- Varga Gergely, a Károlyi Kastély Hotel és Étterem konyhafőnöke, Fehérvárcsurgó
- Varju Viktor, a Bock Bisztró konyhafőnöke, Budapest
- Várszegi Zsolt, az Unilever Food Solutions vezető séfje, Budapest
- Vomberg Frigyes séf, Budapest
- Zsidákovits Richárd, a Like:) Bistro konyhafőnöke, Törökbálint
- Zsilovics Zoltán, a Novotel hotel konyhafőnöke, Székesfehérvár
A könyvet Szikora Katalin írta és szerkesztette, Kállai Márton fényképezte. Kovalik Máté volt a képszerkesztő, Szűcs Mária pedig a grafikus-tervező. Nyomdai kivitelezője a Gelbert ECO Print Kft. 3500 példányban jelent meg 2018. április 18-án.
(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)
Végre a vidéki szakemberek is bemutatkozhatnak….
Hol lehet beszerezni ?