KORIANDER AZ ERKÉLYEN – A Földközi-tenger vidékéről származó koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék családjába tartozó növény. A zöld növényt, de a termését, a magot is koriandernek nevezzük. Olyannyira régóta használt fűszer, hogy a Mezopotámiában talált leletek szerint is a legelsők között használt fűszer lehetett. Ráadásul egy olyan, amely igazán jól harmonizál számos más fűszerrel. A növény tudományos, latin neve (Coriandrum) feltehetőleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, és a friss hajtás poloskaszagára, jellegzetes ízére is utal. Magyarul éppen ezért is nevezik, sok más név mellett, „poloskaszagú kapornak”.
A poloskás, szappanos illatot és ízt azonban különféle emberek különféleképpen érzékelik. Akadnak akik teljesen elutasítják, s akadnak olyanok is, akik rajonganak érte. A koriander tehát megosztja az embereket.
- A koriander egyik fő illó komponense a legalább 200 növényben, s egyebek közt a levendulaolajban is előforduló, a kozmetikai iparban is széleskörűen használt d-linalool, de akad benne sok egyéb is.
Ha szereted, nevelj koriandert otthon a kertedben, az erkélyen!
A következő videóhoz nem szükséges angolul érteni, anélkül is követhető a módszer.
- Lényeges, hogy a kemény koriander magvak héját az ültetés előtt repesszük meg, ahogy az a videón is jól látható.
- Az ültetéshez normál talajt (60%) kever humuszban gazdag talajjal (40%).
- Ültetés előtt a talajt megöntözzük.
- Egymástól 7-9 centiméterre vájatokat alakítunk ki.
- Beleszórjuk a koriander magvakat.
- Földdel betakarjuk és a talajt ismét megöntözzük.
- A koriandert csíráztatásához tartsuk mindig nedvesen a talajt!
- A magvak 9-10 nap alatt kezdenek kicsírázni.
- Ha kicsíráztak, már kevesebb víz is elegendő.
- Ha a növények elérik a 15 cm körüli magasságot, már „szüretelhetők” is.
- Általában 3-4 „szürettel kalkulálhatunk.
- A „szüret” után érdemes humuszban gazdag komposzttal megszórni a koriander töveket, majd megöntözni. (lásd videó)
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!