Kellogg's Corn FlakesCORN FLAKES – „Mi lehet sokkal amerikaibb, mint a corn flakes?” – tette fel a kérdést a népszerű amerikai énekes és színész, Bing Crosby. Az amerikai filmekben is jól láthatóan, minden amerikai meghitt kapcsolatot ápol a corn flakes-szel, azonban alig akadnak, akik akár csak egy keveset is tudnak a corn flakes történetéről, arról a két emberről Battle Creek-ből (Michigan), akik ezt az amerikai reggelizési szokásokat forradalmasító terméket 1895-ben kidolgozták. Ez a két ember: John Harvey Kellogg, és az öccse, Will Keith Kellogg.

Hetednapi Adventista Egyház

A Kellogg’s Corn Flakes  létrejöttében a lelki és testi egészséget összekapcsoló, a Kellogg család életében meghatározó szerepet betöltő Hetednapi Adventista Egyház (Seventh-day Adventist Church) tanításai meghatározó szerepet játszottak. Így az sem volt véletlen, hogy a Kellogg fivérek 1856-tól éppen Battle Creek-et (Michigan, USA), a Hetednapi Adventista Egyház korabeli, 19. századi amerikai Vatikánját  választották tevékenységük központjának.

  • A hetednapi adventista a szó hagyományos értelmezése szerint olyan keresztényt jelent, aki nem a vasárnapot, hanem az eredeti, ószövetségi értelmében vett hetedik napot, a szombatot ünnepli.
Amíg a corn flakes feltalálója, Dr. John Harvey Kellogg (balra) a "wellness" fogalmával foglalkozott, a testvére, Will Keith Kellogg (jobra) állt a cég mesteri marketingje mögött.

Amíg a corn flakes feltalálója, Dr. John Harvey Kellogg (balra) a wellness fogalmával foglalkozott, a testvére, Will Keith Kellogg (jobbra) állt a cég mesteri marketingje mögött.

Ellen és James White – „Azután ezt mondta Isten…”

Battle Creek spirituális alapítói Ellen White (született: Ellen Gould Harmon) és a férje, James White. Az Ellen White alapította szekta zöldségeken és magvakon alapuló, egészségtudatos életre nevelte híveit. Az 1860-as években, Ellen White az elmondása szerinti látomások és isteni üzenetek alapján fejleszti ki vallási alapokon álló higiéniai, táplálkozási tanításait. White „nővér” hivatalosan 1866. májusában mutatta be a tanításait a felekezet irányító testületének számító Generálkonferencia háromezer-ötszáz tagjának.

James és Ellen White és gyermekeik

James és Ellen White és gyermekeik

Ellen White a Smithonian Intézet szerint egyike a 100 legbefolyásosabb amerikainak.

Ellen White a Smithonian Intézet szerint egyike a 100 legbefolyásosabb amerikainak.

A táplálkozásról szólva, Ellen White különösen nagy jelentőséget tulajdonított a  Teremtés Könyve 1:29 következő sorainak:

Azután ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen.”

Ellen White szigorúan vette az előbbi ószövetségi idézetet és meggyőződése lett, hogy Isten parancsára, magvakat és zöldségeket kell fogyasztani. Ez az Ellen White féle, vallási, bibliai gyökerű táplálkozási doktrína vezetett az 1856-ban Battle Creekbe költözött adventista Kellogg testvérek találmányához, a Kellogg-féle az amerikai reggeliket forradalmasító kukoricapehelyhez és az ugyancsak általuk szabadalmaztatott mogyoróvajhoz. Az 1876-ban alapított Kellogg Szanatórium, a „The San” látogatói közt olyan nevek vannak, mint: Eleanor and Teddy Roosevelt, George Bernard Shaw, John D. Rockefeller, Henry Ford és Johnny Weissmüller, akit Tarzanként ismert meg a világ.

Légzőgyakorlatok a friss levegőn (Battle Creek)

Légzőgyakorlatok a friss levegőn, az 1876-ban alapított Kellogg Szanatóriumban (Battle Creek)

A Kellogg Szanatóriumban a Temes megyében született, Tarzant alakító Johnny Weissmüller (Weissmüller Johann) is megfordult.

A Kellogg Szanatóriumban a Temes megyében született, amerikai olimpiai bajnok úszó, a Tarzant alakító Johnny Weissmüller (Weissmüller Johann) is megfordult.

A mai adventisták a táplálkozásról

„A hetednapi adventisták már több mint 125 éve gyakorolják a vegetáriánus életmódot, mivel hiszik, hogy az ember egységes egész, és bármit tesz, eszik vagy iszik, azt Isten dicsőségére kell cselekednie. A káros ételek vagy anyagok használatával Istent szégyenítjük meg, felelőtlenül bánunk a testünkkel, és kárt okozunk embertársainknak is. A laktoovo-vegetáriánus életmód – amely magában foglalja a gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű kenyér és gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, zsírszegény tej és tejtermékek bőséges fogyasztását – megfelel ezeknek az elveknek. Azt javasoljuk, hogy zsírszegény tejtermékeket, és ne érlelt sajtféléket használjunk, tojást pedig ritkán fogyasszunk. Ezenkívül javasoljuk mindenfajta hús (különösen a kagyló, a marha- és a sertéshús), a hal és szárnyas, továbbá a kávé, tea, alkohol és dohányáru teljes körű kiiktatását az életünkből.” (Forrás: Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniója)

Csíki Sándor♣