SCOTCH WOODCOCK – A Scotch Woodcock a legkevésbé sem skót. Ami pedig a „woodcock” szót illeti, az lehet erdei szalonka is, de az együgyű ember jelölésére is használják. Itt leginkább erről van szó, mivel a Scotch Woodcock szendvics még nyomokban sem tartalmaz erdei szalonkát, ellenben meglehetősen egyszerű, „együgyű”, s persze finom is, különben nem írnék róla. A szendvics nem különösebb bonyolult, ahogy azt már említettem. Amire szükségünk van hozzá az nem más,
mint egy krémes, könnyű, lágy tojásrántotta, amit kenyérszeletre helyezünk, majd a tojásrántotta tetejére szardellaszeleteket teszünk. A szardellaszeletek helyett a latin nevén „Patum Peperium” (angolul: Gentleman’s Relish) néven ismert szardellapaszta is használható. A Scotch Woodcock szendvicset olyan helyeken is felszolgálták, mint az Egyesült Királyság alsóháza, (1949), Cambridge és Oxford egyetemein. A Viktória brit királynőről elnevezett ún. viktoriánus korban (1837-1901) különösen népszerű volt.
Egy viktoriánus Scotch Woodcock szendvics receptje
- Hozzávalók:
- 2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (lehet fehér kenyér is)
- vaj
- Gentleman’s Relish*
- 4-6 evőkanál tej
- Cayenne bors
- 2 tojás
- 6 szelet szardella
- 1 teáskanál apró kapribogyó
*Megjegyzés: a Gentleman’s Relish mozsárban összezúzott, őrölt Cayenne borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, fekete borssal ízesített, zsemlemorzsás szardellapaszta (lásd: fotó).
Elkészítése:
- Ízlés szerint, vágjuk le a kenyérszeletek héját és a kenyereket pirítsuk meg.
- Kenjük meg vajjal és szardellapasztával.
- Minden szeletet vágjunk ketté.
- Olvasszunk kevés vajat egy serpenyőben.
- A tejet, a tojásokat és egy csipetnyi Cayenne borsot tegyünk egy edénybe és alaposan verjük fel.
- Öntsük a felvert tojást a serpenyőbe és állandó kevergetés mellett, alacsony hőmérsékleten, lassan készítsük el a tojást.
- Ha kellően krémes, vegyük le a tűzhelyről, kevergessük még, majd adjuk hozzá a kapribogyót.
- A pirítós kenyereket helyezzük két tányérra és osszuk el rajtuk a tojást.
- A szardellákat vágjuk vékony szeletekre és dekoráljuk vele a szendvicset.
- Jó étvágyat!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!