KARÁCSONYI VÁSÁR 2017 – A „Hütte”, merthogy (részben) erről, vagyis a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár újdonságnak számító Hüttéjéről lesz most szó, nem jelent mást, mint a síelők világában népszerű osztrák-német hegyi menedékházat. A Hütték – tudjuk jól – klasszikus, Magyarországon is sokak előtt jól ismert és évtizedek óta kedvelt, alig-alig változó ételválasztékkal működnek. Germknödel, Kaiserschmarrn, sűrű osztrák Gulasch, Käsespätzle, sör, és még lehetne
folytatni, de nem teszem, mert a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár Hüttéje egyáltalán nem erről szól, hanem valami teljesen másról. Olyasmiről, amit az Entzen túl, talán már nem is igazán értenének. Fent a hegyekben, a „pommes und ketchup” boldog földjén pedig végképp nem! Ennek ellenére, ha valami kapcsolatot mégis csak akarunk egy alpesi Hütte, „a” Hütte, és a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár Hüttéje között találni, az aligha lehet más, mint
- a tél, az istenadta tél, és
- a menedékhely jelentés.
E rövid felvezetés után (ami bátran el is maradhatott volna), amiről itt és most szó esik, az nem más, mint az, hogy a pozitív változásokat és szándékot látva, érdemes az értékeket pátyolgatva észrevenni, hogy:
„Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.” (Budapestinfo)
A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK)
A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár rendezője Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos turisztikai és kulturális cége, a hosszú nevű Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (röviden: BFTK), melynek vezetője Bán Teodóra. A BFTK, mint a desztináció menedzseléséért felelős hivatalos stratégiai szervezet, a saját eszközeivel láthatóan mindent megtesz azért, hogy a Vásár sikeres legyen.
- A legjobbak egyike: Remélhetőleg egyre kevesebbek meglepetésére és fanyalgására, de a Vörösmarty téren megrendezett karácsonyi vásárt – a látogatók véleménye alapján – Európa legjobb karácsonyi vásárai között tartják számon. A népszerűséget a 2016-ban elért 800.000 fős látogatottság is érzékletesen mutatja.
A Hütte
A hütte a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye. Funkciója, hogy a látványkonyhájában (amely ugyanaz az installáció, amely a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d’Oron is kiszolgálta a versenyzőket) hétről hétre bemutatott, különböző témakörű gasztronómiával sűrítve közvetítse a vásár vendégei felé a vásár, a tér megújulását. A Hütte házigazdái a Vörösmarty tér vendéglátósai, rezidens séf Batta Ramon Domingo, kiemelt vendégséf Serényi Zsolt.
- További részletes információ: www.budapestinfo.hu
Tavasszal elkezdődött valami, s most folytatódik!
A turistáknak izgalmas a vásári forgatag és sokuk számára bizonyára egzotikus az ételválaszték. Ami pedig a minőséget illeti, semmiben nem marad el Bécs, vagy más európai nagyvárosok hasonló rendezvényeitől, amit mindenki értsen úgy, ahogy akar.
„A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztro-kulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Gasztrobemutatókkal, kóstolókkal várják a látogatókat a vásár hüttéjében.” (Budapestinfo)
A „Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök” egyike Kiss Zoltán az XXL Catering tulajdonosa, aki már tavasszal (2017) is sokat tett azért, hogy másokkal összefogva, a szabadtéri vendéglátás keretein merészen tágítva, a minőség irányában mozdítsa el a tér vendéglátását. Ebben a BFTK is teljes mellszélességgel a változást akarók mellé állt.
„Ajándékba adjuk, nem kell értük fizetni.” (Kiss Zoltán, XXL Catering)
„Nem olyan rég, még gondoltátok volna? – Melegen füstölt lazac, kapros vinaigrette, édesburgonya, malac-burger, lazac-burger, marha rilette, bárány csülök, kakashere pörkölt, nyárson sült, szabad tűzi malac. Nem csak a kolbászok vannak jelen a téren, ráadásul azokból sem egyféle sütnivaló kolbász fordul elő. A kolbászválasztékban akad: sütőtökös kacsa, bazsalikomos szarvas, sajtos mangalica, sima mangalica, kézzel vágott debreceni, vadkacsa kolbász, halkolbász, harcsa kolbász. Töltött káposzta. Az alap töltött káposztán kívül, van füstölt libamelles töltött káposzta is. A forralt bor természetes eleme a téli választéknak, ám az idén már zsűrizett, minőségi forralt bor alapanyaggal dolgoznak a téren. Számos olyan étel és ital van a vásári kínálatban, amely a hagyományos, az eladás 60-70%-át képviselő ételeken kívül, tovább színesíti a választékot. Ezek nem „újragondolt” ételek, hanem a nagymama konyhájából vett receptek alapján, tisztességgel megfőzött ételek. Külön érdekesség a Hütte, ahol Batta Ramon Domingo séf, Serényi Zsolt ismert TV-szakács és séf, valamint más vendégséfek tematikus heteket tartanak. Volt már liba és vad, most éppen a káposzta a tematika a Hüttében. Jövő héten „kisböjt” halakkal, utána Hanuka (december 12-20.), Hanuka után Karácsony, ami után malac következik. Ma például, csak példaként, töltött káposzta alapanyagai nem „újragondolva, de másként összerakva, rakottan szerepelnek, levesben főtt pirított húsgombóccal. Érdemes megnézni! S, még valami, ami egy óriási dolog, ezeket a kóstoló ételeket, amelyeket a Vörösmarty téren a Hüttében adunk, mind ajándékba adjuk, nem kell értük fizetni.„ (Kiss Zoltán, XXL Catering)
Ha nem fejlődnének, akkor az emberek nem is vennék meg
„A füst a mániám. A füst az egy olyan „fűszer”, ami semmivel nem pótolható – meséli Serényi Zsolt. Ennél a kacsánál is éppen ez a lényeg, mert nem történt vele semmi különleges, hiszen csak egy kis gyömbérrel, barna cukorral, sóval, fehérborral volt pácolva. Ez a pác aztán egy kicsit dehidratálta a mellet, amit lepirítottam, hogy kevesebb zsír maradjon a kacsamellen, és ne csöpögjön rá a faszénre. Ezután, a zsíros részével felfelé, 30 percig 150°C-on füstölődött. Kellemesen rózsaszín és puha lett. A kicsit édeskés, füstös kacsamell nagyszerűen illett a tejfeles savanyú káposztához. A savanyú káposztához savanyított egész fejeket vettünk és mi vágtuk fel nagyobb darabokra, amit aztán megpirítottuk libazsíron és a kacsa kisült zsírján. Meglocsoltuk kolbászos tejföllel és addig sütöttük amíg a tejföl szép barnára nem pirult.”
Hogy tetszik neked ez a vásár? Nagyon! Ha a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár ki tud teljesedni ebben a fogyasztható minőségű gasztronómiában, az nagyon előremutató és jó lesz, és másoknak is példát mutat!
Hogy látod, van fejlődés a Vörösmarty téren? – Hála Istennek van! Meggyőződésem, hogy ha nincs fejlődés, akkor üzlet sincs! Ha nem fejlődnének, akkor az emberek nem is vennék meg az ételeket.”
- További részletes információ: www.budapestinfo.hu
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!