CSIRKE KÖRRIVEL (1899) – A legelső modern ázsiai-magyar fúzióval, Kugler Géza 1899-ben megjelent Budapesti Szakácskönyv című művében találkozhatunk. A szárnyasételeket taglaló fejezet 32. receptje a „Csirke körrivel”, melynek a hozzávalói: csirke, „körri”, vaj, vöröshagyma, húslé, kókuszreszelék, kókusztej, citrom, tejföl és rizs. A 19. század végi étel, magyar szemmel nézve, egy paprika nélküli „paprikás csirke”, kókusztejjel és tejföllel, amely, mint Magyar Elek az Ínyesmester Szakácskönyvében (1932) a tejfölről dicsérőleg írja: „a maga savómentes mivoltában nagy erőssége a magyar főzési módnak”.
A receptben szereplő „körri” összetevői:
- 60 g koriander,
- 50 g kurkuma,
- 20 g feketebors,
- 20 g mustármag,
- 5 g köménymag,
- 5 g fahéj,
- 10 g kardamom,
- egy mozsárba összeöntve s lehetőleg finomra összetörve”
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!