ALKOHOLTARTALOM – Az alkohol és víz aránya hatással van arra is, hogy milyen aroma molekulákat fogjuk érzékelni. A magasabb (hidrofób) alkoholtartalommal több hidrofil karakterű aroma molekula szabadulhat ki a borból, ezért ezeket intenzívebben érzékelhetjük. Az alacsony, vagy nulla alkoholtartalom a kevésbé hidrofil karakterű aroma molekulák szökésének kedvez, mint azt egy korábbi írásomban is olvashatjátok.
Ideális alkoholtartalom?
A borok ideális alkoholtartalma, amelyről joggal feltételezhetjük, hogy létezik, fajtáról fajtára változik és a bor hőmérséklete mellett, erősen függ az egyéni ízléstől, érzékeléstől, tapasztalatoktól, gyakorlottságtól, etc. is. Számos teszt alapján azonban jó közelítéssel megállapítható, hogy az átlagos ideális alkoholtartalom 13,6% körül van, azonban akad nem egy bor, amelynél a magasabb alkoholtartalmak számítanak a szakértő kóstolók szerint kedvezőbbeknek. A következőkben néhány bor legkedvezőbbnek tartott alkoholtartalma (%):
- Cabernet sauvignon: 12.5 – 14.7 %
- Chardonnay: 13.3 – 14.0 %
- Grenache: 13.0 – 16,0 %
- Merlot: 13.0 – 14.5 %
- Pinot Grigio: 12.5 – 14.0 %
- Pinot Noir: 12,5 – 14,4 %
- Rizlingek: 7,0 – 14.0 %
- Rozé borok: 11.5 – 13.5 %
- Sauvugnon Blanc: 12.3 – 14.0 %
- Syrah: 12.5 – 15.5 %
- Zinfandel: 14.0 -15.5 %
- Viognier: 13.0 – 15.0 %
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!