KÉTSZER SÜTÖTT KRUMPLI – Igazi jó buli recept, olyan, amit szeretni fogsz és a vendégeid is. El sem hiszed, hogy mennyire egyszerű! Ami kell hozzá: nagyméretű egész burgonyák, egy 200°C hőmérsékletre előmelegíthető sütő, vöröshagyma és fokhagyma (2 nagy burgonyához 1 közepes fej vöröshagymával és 3 gerezd fokhagymával kalkulálva), reszelt sajt (2 burgonyához 10 dkg), metélőhagyma (snidling), némi olaj, só, őrölt feketebors, annyi tojás, hogy mindegyik burgonyafél tetejére jusson egy.
Kiváló és egyszerű, fiatalos (18+) recept reggelire, késői reggelire (brunch), bulira. S, ami a legszebb, variálhatod, s tudsz jobbat is megálmodni, mint az eredeti.
A recept egyszerű: Nézd meg a videót és minden világos lesz! (csak 4 perc)
- A tiszta, nagyméretű héjas, hámozatlan burgonyáinkat helyenként villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben a gőz ki tudjon jönni belőle és ne feszítse szét a krumplit.
- A burgonyákat 200°C hőmérsékletre előmelegített sütőben, rácsra helyezve, 30-40 percig sütjük, amíg meg nem sül, puha nem lesz.
- A hagymát apróra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket is felaprítjuk. A sajtot lereszeljük. A metélőhagymát felvágjuk.
- Az időközben megsült burgonyákat kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
- Serpenyőben, közepes hőmérsékleten olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és kevergetve dinszteljük. (Ügyeljünk, hogy ne égjen meg!)
- A burgonyákat hosszában félbevágjuk, a belsejének a nagy részét kikaparjuk és egy tányérba tesszük. Ha a burgonyákkal végeztünk, az összegyűlt kikapart burgonyát adjuk az üvegesre párolt hagymához. Adjuk hozzá a reszelt sajtot is, és kevergetve süssük. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
- Helyezzük sütőpapírra a kikapart burgonyafeleket és töltsük meg a sajtos, burgonyás keverékkel úgy, hogy a tojásnak alakítsunk ki egy mélyedést a töltelékben, amibe szórjunk a felaprított metélőhagymából, majd a burgonyák tetejére üssünk egy-egy egész tojást és szórjunk a tojásra metélőhagymát.
- Süssük 200°C-on 15-20 percig, amíg a tojás a kívánt keménységű (lágyságú) nem lesz. Jó étvágyat!
Tippek
- A bacon minden burgonyaételhez jól áll. Ezt az ételt is lehet gazdagítani illatozó, ropogósra sült szalonnával.
- Az olaj helyett vajat, vagy a vaj és olaj keverékét is használhatjuk a hagyma sütéséhez. Ha bacon-t sütünk ki, annak a zsírja is kiváló a burgonyához.
- A fűszerezésben is használhatjuk a fantáziánkat, elszakadva a só és bors duó kizárólagosságától, de azért túlzásokba nem kell esni! 🙂
Akit a papas rellenas, (töltött krumpli) közelebbről érdekel, délamerikában még olimpiát is rendeznek ebből:
https://www.youtube.com/watch?v=qu47kg5jOAo&feature=related
Valamelyik évben a harmadik helyezett magyar volt, aki kibontott lángolt
kolbászhússal töltötte meg, és kipanírozta,
Nekem a Kolumbiai változat ízlett, a receptje:
Hozzávalók (4 főre): 1 kg burgonya, – 20 dkg. marhahús, – 1 fej hagyma, – 4 gerezd fokhagyma, -15 dkg mozzarella sajt, – 2 tojás, – 25 dkg liszt, – 20 dkg zsemlemorzsa, – őrölt pirospaprika, kevés őrölt csilipaprika, – só, bors, – olaj a sütéshez.
Elkészítése:
1. A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk, és a nyomón átnyomjuk.
2. Elkeverjük két evőkanál liszttel, és a sajttal, megsózzuk. Rövid ideig pihentetjük, majd kilisztezett lapon kb. 7-8 mm vastagra, kinyújtjuk, és 8-10 cm –s kockákra vágjuk.
3. A marhahúst egészen apróra vágjuk, (esetleg daráljuk) és az olajban üvegesre párolt hagymán, és fokhagymán addig pirítjuk, amíg a hús színét veszti.
4. Hozzáadjuk a paprikát, sót, borsot, és kevés húslével, keverés mellett, puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk.
5. A tölteléket a krumplis kockákra tesszük, és lisztes kézzel, gombócokat formálunk.
6. Kipanírozzuk, a kétszeres „liszt-tojás-morzsa-tojás-morzsa” módszerrel, majd forró olajban kisütjük, papíron lecsepegtetjük.
7. Párolt zöldséggel, és majonézes főtt kukoricával tálaljuk. Jó étvágyat,
az Öreg