SZAKMÉRNÖK KÉPZÉS – Szőlő- és borgazdasági szakmérnök és szaktanácsadó oktatás indul 2017 szeptemberében a SZIE Budapesti Campusán. A szak (ezen belül szakmérnök, illetve szaktanácsadó szakirány) a szőlőtermesztés és borászat iránt érdeklődő, illetve ezen a területén dolgozó főiskolai és egyetemi végzettséggel rendelkezők szakmai továbbképzését szolgálja. A képzés célja: a hallgatók megismerik a szőlőtermesztés és borászat korszerű technológiáit és elsajátítják a
termékpályán működő vállalkozások sikeres gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen marketing és menedzsment ismereteket. Az elméleti tudáson túl gyakorlati ismereteket is szereznek, amelyeket saját pincészetükben is tudnak hasznosítani.
- Az immár 20 éve népszerű képzésen egyetemi oktatók, kutatóintézetek munkatársai, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tagjai és sikeres borászati üzemek szakemberei adnak órákat.
A célirányos, gyakorlatias képzés, bor- és piac specifikus tudást ad, az órákon baráti légkör alakul ki, így szinte garantált a képzésen túlmutató kapcsolattartás és szakmai kommunikáció. Az oktatás során a képzésben résztvevők elsajátíthatják a világszerte sikeres borászatoknál alkalmazott technológiákat, nemzetközi és magyar pincészetek példáin keresztül, valamint a borinformációs rendszerekben is otthonosan mozoghatnak. A jelentkezők – a szűkebb értelemben vett szakmai tanulmányokon túl – a napjainkban egyre fontosabb bormarketing területén is új ismereteket szereznek, így tudnak majd a képzés elvégzése után nyitni a piacra, érteni és tudatosan tervezni a borturizmus területét is, hiszen a kiválóan elkészített bort el is kell tudni adni.
Tantárgyak
- Szőlő-borágazat szabályozása,
- Szőlőtermesztés biológiai alapjai,
- Szőlő-fajtaismeret és nemesítés,
- Termesztés technológia,
- Szőlőtermesztés gépei,
- Borászati technológia,
- Borászati kémia,
- Borászati mikrobiológia,
- Borászati gépek,
- Bormarketing,
- Borturizmus,
- Borászati menedzsment,
- Borpiac,
- Borászati kereskedelem,
- Közigazgatási ismeretek,
- Pénzügytan,
- Borinformációs rendszerek
Jelentkezés feltétele
Bármely alap- vagy mesterképzésben megszerzett oklevéllel (korábban főiskolai vagy egyetemi végzettséggel) rendelkezők jelentkezhetnek a képzésre. Az agrár-, vegyész-, gépész- és biomérnöki oklevéllel rendelkezők „Szőlő- és borgazdasági szakmérnök”, az egyéb oklevéllel rendelkezők „Szőlő- és borgazdasági szaktanácsadó” megnevezésű oklevelet kapnak.
- A tanulmányi idő 4 félév, félévenként 2, illetve 3 hetes oktatási idővel. A képzés záróvizsgával és diplomavédéssel zárul.
- A képzés kezdete: 2017. szeptember 1.
- Jelentkezési határidő: 2017. július 31.
- A képzés tandíja: 230 000 Ft / szemeszter.
- A jelentkezés módja: Motivációs levél és diploma másolat elküldése postán az alábbi címre:
SZIE Élelmiszertudományi Kar Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék
Dr. Hajdu Istvánné professzor emerita
1118 Budapest, Villányi út 31. G épület 111. szoba
Bővebb felvilágosítás kapható:
Telefon/Fax: 06 1 209 0961
Mobil: +36 30 565 2026
E-mail: Hajdu.Istvanne@etk.szie.hu
(A tájékoztató anyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♠)
Tökjó