OLASZ, OSZTRÁK FAGYLALT – A fagylalt története Magyarországon is messzire nyúlik vissza, még ha nem is annyira messzire, mint Kínában. A nyoma veszett „Ételek nemeiről” kézirat is nem csekély mértékben támaszkodott egy tíz évvel még korábbi, ugyancsak kéziratos, túlnyomóan szintén édességeket tartalmazó cukrász- és befőzési könyvre, melynek szerzője a titokzatos „M Ts”. A „Szakáts Könyv” (1743) igazi érdekessége
és jelentősége, hogy ebben találunk rá a legelső két magyar nyelvű, feltehetőleg német közvetítésű fagylalt receptre, az eper, és a pisztárczi [pisztácia] és czirper* ízű fagylaltokra. Az elnevezésük: „Eper Víz, vagy ama jeges hó forma” és „Ez a jeges eszköz Pisztárczibol Czirperből”. E korai 18. századi receptekkel a következő évtizedek szakácskönyveiben is rendszeresen találkozhatunk majd.
- * Az alapos gasztronómiatörténeti munkáiról ismert kutató, Füreder Balázs doktori disszertációjában (2009) a “czirper” szóról a lábjegyzetben a következőket találjuk: “A szó jelentése ismeretlen számunkra“. Nos, ez már nem idejét múlta, mivel a doktori disszertáció olvasásában idáig jutva, a czirper szó jelentését 2015-ben megfejtettem.
- Czirper: A “czirper” az Alpokban, Kárpátokban és Magas-Tátrában élő havasi cirbolyafenyő (Pinus cembra) egyik német nevéből, a Zirbel szóból ered (Zirbel → czirper). Általános jelentése: cirbolya, cirbolyafenyő. Gasztronómiai jelentése: a cirbolyafenyő magja.
Hol ehetsz igazán jó olasz és osztrák fagylaltokat Budapesten?
A Gelateria Pomo D’oro-ban (Budapest, Arany János utca)
Az itáliai fagylalkészítő hagyományokat ápoló Gelateria Pomo D’oro az Arany János utcában nyílt. Mint az itáliai gasztronómiai kultúra elkötelezett képviselője, az észak-olasz születésű Gianni Annoni elmondta: „Itt is minőség a legfontosabb! Az olasz fagylalt-érzés, a különleges és telt ízű gelato-stílusú fagylaltok szeretete. Fontos az is, hogy megmutassuk az igazi jó fagylalt és „sorbet” közti óriási különbséget. A Pomo D’oro étteremhez tartozó cukrászüzemben kiváló olasz és magyar alapanyagokból mi, saját magunk készítjük a kézműves fagylaltokat és a házias olasz süteményeket. Azt szeretném, ha minél többen megismernének minket, mi pedig hosszú távon igyekszünk vendégeinknek kitűnő olasz ízeket és kellemes perceket varázsolni. (Gelateria Pomo D’oro)
A Wiener Szalonban (Budapest, Corvin-sétány)
Bár a Bécsben és Itáliában tanult Groissböck úrnak négy üzlete is akad Bécsben, mégis a Corvin sétányon megnyitott Wiener Szalon a kedvence. “Édesapám, Rudolf Peter Groissböck, a 70-es években, Bécsben nyitotta meg az első Groissböck cukrászdát és kávézót. Mivel nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért a családom úgy döntött, hogy Budapestre is elhozzuk a sikeres bécsi ízeket, és egy igényes, kizárólag természetes és bio-alapanyagokkal dolgozó kézműves fagylaltozóval egybekötött kávézót nyitunk, ahol házi baracklekvárunkkal töltött friss és illatos bécsi fánkot, házi készítésű péksüteményeinkkel tálalt bécsi reggelit, saját pörkölésű bécsi kávét fogyaszthatnak a vendégeink.” – meséli a Dél-Afrikában született, vendéglátóipari végzettségű Nicholas Göndöcs. (Wiener Szalon)
- Ezen a két helyen biztosan jó fagyit ehetsz! Nekem ezek a kedvenceim, legtöbbször ezeken a helyeken eszem fagyit.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!