ÉDES CHILI SZÓSZ – Édes chili szósz annyi van, mint égen a csillag (csípős is). A következő receptet leginkább inspirációnak szánom. Ránéztek, talán még el is készítitek, aztán elkezdhetitek variálni. Újabb hozzávalókkal dobhatjátok fel, kedvetek szerint Nem ördöngösség ez sem, viszont garantált a siker, ha az ismerőseitek, barátaitok megkóstolják a Ti saját „signature” kreációtokat. A hazánkban termesztett paprikák túlnyomó többsége amúgy a közönséges paprika (Capsicum annuum) valamely változata,
mint a magyar fűszerpaprika őrlemények alapanyaga a Capsicum annuum L. var. Longum DC. A chili-forradalom, azonban elérte a hazai lelkes chili termesztőket is, ezért a választék szerencsésen megnőtt. Halleluja!
Bár a csípőst mindig is íznek tartottuk, így is nevezzük, valójában mégsem az. Az olyan rokon anyagok, mint a paprika csípősségét okozó kapszaicin, a gyömbérben található gingerol, vagy éppen a feketebors piperin nevű csípős alkaloidja, a háromosztatú ideg (nervus trigeminus) ingerlésével vált ki égető érzést, fájdalomérzetet. A csípős tehát nem íz, hanem fájdalomérzet, ám ennek a fájdalomérzetnek számos előnyös élettani oldala is akad, amitől a csípős, vagy extrém csípős fűszerek és fűszerkeverékek világszerte kedveltek. A csípős fűszerezés megítélése kultúránként, koronként és az olcsón hozzáférhető növények elterjedtségétől függően, földrajzi területenként is erősen eltérő, azonban az egyenlítő irányában haladva, a fűszerek növekvő gazdagsága miatt is, a fűszerezés összetettsége és csípőssége is jelentősen nő.
Édes chili jam- vietnami módra
- Hozzávalók:
- 300 g chili
- 300 g érett paradicsom
- 1 nagy fej fokhagyma, tisztítva
- 4 darab salotta hagyma (1 fej vöröshagyma)
- 3 ek. olaj (45 ml)
- 130 g kristálycukor
- ½ tk. só
- 1 csésze (250 ml) pirított szezámmag
A videóból – szerintem – egyértelműen kiderül, hogy milyen egyszerű műveleteket kell elvégezni, ezért nem írom le. A chili jam üvegben, olajjal a tetején, a hűtőszekrényben hosszú ideig eláll.
- Használhatunk még:
- barna cukrot
- ecetet, citrom, vagy lime levet
- halszószt, osztrigaszószt,
- gyömbért
- és sok mást is az ízesítéshez.
Szezánmaggal még nem próbáltam,de Ozzy -tatár-barátom gyakran használ piritott szezán magot.Nálam utoljára a csili gél jött be mindenhez,még a kocsonyához is 🙂
Az érdekelne.