csalánhajtásTAVASZI KRÉMLEVES – Krémleves sokféle növényből készíthető. Ezúttal egy minden ízében tavaszi krémlevest készítünk, amelyhez csicsóka, friss medvehagyma és friss csalánhajtások szükségesek. Ennek a krémlevesnek a színét, ízét az egészséges, friss zöld növényi részek, sűrűségét a csicsóka adja. Valamennyi egészséges, különleges, izgalmas, tavaszi. Ha az erdőben medvehagymát gyűjtünk, ne feledkezzünk el a friss, zsenge csalánhajtásokról sem!

 

 

 

 

Csalán, csicsóka és medvehagyma krémleves

  • Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg tisztított, aprított csicsóka
  • (1 db burgonya – ízlés szerint, ha valamivel sűrűbb levest szeretnénk)
  • 1 liter zöldség, vagy csirkelé (alaplé)
  • 40 dkg medvehagyma aprítva
  • 20 dkg friss, zsenge csalánhajtás
  • só, fehérbors, szerecsendió
  • 30 dkg crème fraîche (vagy: tejszín, tejszín és tejföl 1:1 arányú keveréke)
  • fokhagymás crouton
  1. Megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát.
  2. Lábosban tesszük a vajat, majd üvegesre dinszteljük benne a hagymát.
  3. Hozzáadjuk a tisztított, aprított csicsókát, 1 percig dinszteljük, majd felöntjük levessel és benne a csicsókát puhára főzzük.
  4. Hozzáadjuk a medvehagymát és a csalánt, majd 1-2 percig főzzük még a levest.
  5. A lábost lehúzzuk a tűzről és a leves hozzávalóit botmixerrel simára turmixoljuk.
  6. Hozzáadjuk a crème fraîche-t, alaposan elkeverjük
  7. A levest sóval, fehér borssal, szerecsendióval (ízlés szerint más fűszerekkel)  ízesítjük.
  8. Tálalásnál a levest  crème fraîche-sel és olívaolajjal díszítjük, szórjuk meg és fokhagymás croutonnal szervírozzuk. Jó étvágyat!
Csalán és medvehagyma

Csalán és medvehagyma

Csíki Sándor♣