BOCUSE d’OR 2017 – MÁSODIK NAP – Január 24-én, kedden versenyzett Széll Tamás és Szabó Kevin, és a látottak alapján megállapítható, hogy, ahogyí a sajtóanyag is írja: „kiválóan teljesített a magyar csapat a Bocuse d’Or első versenynapján, a világ élvonalában. A Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny lyoni döntőjének első versenynapján, kedden mutatta be a zsűrinek a magyar csapat a tálon felszolgált húsételt és a tányéron kínált vegán fogást. A Széll Tamás vezette csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania, ennek megfelelően bizakodva várják a magyarok a szerdai eredményhirdetést.
A kétévente megrendezésre kerülő világverseny szabályai szerint 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a két fogást, a bresse-i csirkéből készült húsételt és a vegán tányértémát, amelyhez több mint 140 növényi összetevőből válogathattak a felkészülés során. A versenynap erősségét mutatja, hogy a 24 döntős csapatból a kedden porondra lépő 12 között kaptak helyet a hét alkalommal győztes franciák, az ötszörös győztes norvégok, illetve a számtalan alkalommal a dobogón végző svéd és dán csapatok, vagy épp az utóbbi években a gasztronómiai érdeklődés középpontjába került Japán is. Azaz csupa olyan nemzettel küzdött egy napon a magyar csapat, amely az idén 30 éves versenyben már gazdag tapasztalattal bír és komoly eredményeket mutatott fel. Bár a sors hozta úgy, hogy az első versenynapra ilyen hihetetlen erős mezőny állt össze, a szerdán versenyző országok csapatai között is van néhány nagy gasztronómiai múltú, tapasztalt nemzet.
Az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. A hazai csapat ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális elemének, a savanyításnak jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni, amit maradéktalanul sikerült is megvalósítaniuk. Ennek megfelelően került a „Gyökerek és levelek alatt” elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húskompozícióba a tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.
Az első versenynapot követően mind a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri, mind a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri meghozza pontszámait, azonban ezeket kizárólag a szerdai, második versenynapot követően, a végső eredményhirdetés alkalmával ismerheti meg a közönség – így tehát van még miért izgulnia mind a magyar csapatnak, mind azoknak a hazai szurkolóknak is, akik minden eddiginél népesebb tömegben, több, mint 300-an jelentek meg Lyonban.
A magyar csapat európai győzelme miatt nemcsak Széll Tamásék szereplését övezi hatalmas várakozás, de a magyar gasztronómia iránt is megnövekedett az érdeklődés. A versenynek otthont adó nemzetközi gasztronómiai vásár, a SIRHA területén felállított magyar standnál folyamatos volt az érdeklődés, itt a magyar borok mellett a hazai alapanyagokból készített fogásokat is kóstolhattak a látogatók.
Vegán téma
Betekintés a magyar konyhakultúrába és történelembe. A menüben fellelhető a Tokaji bor, Tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika.
- Gyökerek és Levelek alatt
- Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma és tökmag
- Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével
- Sárgacékla és Hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika és mustármag
- Körte petrezselyem olajban konfitálva petrezselyemszárral
- Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom
- Roppanós „gyökér” & csicsókapüré
- „Dió” & Gombazselé
- Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák
- Mártás
- Petrezselyemkrém
- Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba
Bresse- i csirke és Tenger gyümölcsei
Betekintés a magyar konyha kultúrába és történelembe. A menüben fellelhető a Tokaji furmint és aszú, mangalica sonka & szalonna, tökmag, kacsamáj és paprika
- Magyar téli erdő
- Grillezett csirkecomb, szárny & belsőségek
- Homár, fűszerek & erdei gombák
- Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós „tölgyfalevélkék”
- Folyami rák paprikával, petrezselyem krém & homárhab
- Köretek
- Sárgacékla & hagymadzsem
- savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
- Tartlet virág
- Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalica sonka & csicsókapüré
- Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
- Mártás
- Csirke jus grillezett csirkecombbal, Tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő & barnított vaj
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣, Fotók: Facebook)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!