NUTELLÁVAL TÖLTÖTT KEKSZ – A Nutellát egy 1944-ben alapított albai olasz cukrászda hátsó szobájában, a ma már világhíres Pietro Ferrero készítette el először. A Ferrero Magyarország honlapján olvasható, nem túlzottan igényes magyarsággal megfogalmazott szövege szerint. „A Nutella azóta inspirálja és kielégíti a világ ízlését: Egyesült Államoktól Európáig, Ausztrálián és Kanadán át, az egyedi íze és jól megkülönböztethető üvege vonzó a fogyasztók minden
generációjának. Az utánozhatatlan receptúrának és a gondosan válogatott alapanyagoknak köszönhetően a Nutella, kenyérre kenve, a reggeli alapvető részévé vált és egy nagyszerű kezdést biztosít a napnak.”
- A Nutella összetevői: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitinek (szója); aroma (vanillin).
Nutellával töltött csokis keksz
- Hozzávalók:
- 10 dkg lágy vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 2 egész tojás
- 1 tk. vanília kivonat (aroma)
- 45 dkg finomliszt
- 1 ek. sütőpor
- 23 dkg félédes csokoládé
- Nutella (1 ek./süti)
- olaj (vaj) a tepsi zsírozásához
Elkészítése (érdemes a videót is megnézni): A szobahőmérsékletű, lágy vajhoz adjuk a kristálycukrot, majd habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot és alaposan összedolgozzuk. Egy külön edényben összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a felét a tojásos, cukros masszához öntjük és keverőlapáttal gyengéden összekeverjük. Hozzáadjuk a száraz összetevők második részét is és azt is belekeverjük a masszánkba (lásd: videó). A tésztához keverjük a csokoládé pasztillákat (apróra összetört csokoládét) is. A tepsit közben vékonyan beolajozzuk. A tésztából egy evőkanálnyit kiveszünk, a tenyerünkre tesszük, és nagyjából 6-7 centiméter átmérőjű korongot lapítunk belőle. A tésztakorong közepére evőkanállal Nutellát teszünk, majd a korong széleit felhajtogatjuk és kis batyukat képezünk. Ujjainkkal nyomogatva, ügyesen lezárjuk és az olajozott tepsire helyezzük (lásd: videó).
- Előmelegített, 180°C hőmérsékletű sütőben 12-14 percig sütjük.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!