hamburger-what-america-eats-ftrAMERIKAI KONYHA – Az Egyesült Államok igen gazdag és változatos elegyét nyújtja népeknek, vallásoknak és kultúráknak. Ez a változatosság a legkülönbözőbb konyhákban is megmutatkozik. A bevándorlók egymást követő hullámai, beleértve a ma is érkezőket, új kulináris hagyományokat vittek magukkal az új hazába, tovább bővítve az amerikai ételek körét. Az Egyesült Államokban nagyszámú etnikai konyha létezik, azonban ezen a területen továbbra is a kínai és olasz éttermek és

ételek népszerűsége a meghatározó. Azok a kínai szakácsok, akik hajdan azért érkeztek, hogy a 19. század nagy vasútépítésein dolgozó földijeiknek főzzenek, apróra vágták a húst és a zöldségeket, amit aztán nagy edényekben főztek meg. Ezzel a praktikus, tábori konyha stílussal egy teljesen új, az egész országban elterjedő, kínai-amerikai főzési kultúrát alakítottak ki. A Fried Rice (sült rizs), a Wonton leves, a Spare Ribs (sült oldalas), a csirkés Chow Mein (sült tészta, csirkehús, hagyma, szárzeller), ennek az amerikanizálódott kínai konyhának a világszerte elterjedt jellegzetes képviselői.

A kínai után nem sokkal jelent meg egy másik nagy, az olasz-amerikai konyha, amely igazi sikereit végül az amerikai háztartásokban érte el. Ez a húsgolyók, a pizza, a lasagna, a manicotti (töltött tészta/ palacsinta, sok mártással csőben sütve), vagy a klasszikus New yorki étellé vált „veal parmigiana” (sütőben sült borjúszelet, paradicsom-mártással, mozzarella sajttal, többnyire spgettivel) világa.

Hamburger

A Harris közvélemény-kutató felmérése szerint, a megkérdezett amerikaiak szerint a legtipikusabbnak számító amerikai étel a hamburger (29%), az almás pite (20%), és a hot dog (13%). E három ételen kívül a BBQ (9%) és a sült csirke (7%) került még értékelhető arányban említésre a legjellegzetesebbnek tartott ételek között.

Amerika ízei

  • A Food & Wine Magazine felmérése alapján, a leginkább amerikainak tekintett ételek sorában az első helyen ugyancsak a burger és sült krumpli duó áll (67%). Ezt a sült csirke (16%), a hot dog (14%), és egy édes amerikai találmány, a fagylaltkehely (4%) követi.

2012-es adatok (USDA) szerint az Egyesült Államok egy főre jutó zöldségfogyasztásában, csökkenő sorrendben, a burgonya, paradicsom, hagyma, fejes saláta, édes kukorica, levélsaláták, és a chili paprikák állnak. A gyümölcsök hasonló sorrendje: narancs, alma, banán, szőlő, görögdinnye, eper, őszibarack/nektarin. Az egy főre eső csirkehús-fogyasztás a negyvenes évektől indult folyamatos és egyenletes növekedés után, napjainkra már beérte, sőt meghaladta a marhahús-fogyasztást. A marhahús-fogyasztás a hetvenes évek közepének évszázados csúcsértéke után, csökkenő tendenciát mutat. A sertésfogyasztás az elmúlt száz évben, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de egyenletesnek tekinthető.

Blue Cheese Burger

A hamburger nem csupán egy lenézett gyorséttermi étel, hanem egy fantázia-gazdagon elkészíthető fogás is egyben. A darált hús kombinálása más alapanyagokkal, illetve a fűszerezés eltérései világszerte elterjedt és kedvelt fogást hoztak létre. Fasírtunk amerikai rokonai kiemelkedően sikeressé váltak.

Carls-Jr.-Buffalo-Blue-Cheese-Burger-all-in-one

A kéksajtos hamburger otthon készítve is siker lehet.

  • Hozzávalók: 1000 g darált marhahús, 1/2 csésze finomra vágott hagyma, 1/3 csésze darabokra morzsolt kéksajt, 1 ek. Worcestershire szósz, 1 tk. só, 1/4 tk. bors, 6 tk. majonéz, 6 hamburger zsemle, saláta, paradicsom szeletek.
  • Elkészítése: egy keverőtálban alaposan keverjük össze a darált húst, a hagymát, a kéksajtot, a Worcestershire szószt, sót és borsot. Formáljunk 6 egyenlő méretű húspogácsát és forró grill felett, vagy forró sütőlapon 3 percig süssük az egyik, majd újabb 3 percig a másik oldalát. Kenjük meg a hamburger zsemlét 1 teáskanálnyi majonézzel. Helyezzük rá a húspogácsát, ízlés szerint, a salátát, és rá egy szelet paradicsomot.

A kultikus Diner

A Diner a nagy távolságokat bejáró, örökké úton lévő amerikai büféje. Lángos, pacal, babgulyás, hurka és kolbász helyett, hamburger, hot dog, sült krumpli, sült hagymakarika, steak, cheesecake (sajttorta), s más ízletes és laktató ételek szerepelnek ezeknek a választékában.

Mr. D’z Diner

A Diner egy stílus, és ma már egy nagy adag nosztalgia is, ami különféle mutációi formájában Európát, s Ázsiát is megérintette. A Diner romantikája a 66-os út romantikájához is kötődik. A legendássá vált „Route 66” három időzónán, nyolc államon át vezet és mindösszesen 3.939 km hosszú. A Diner az utazás mítosz része.

Route 66, Blue Swallow Motel

A sok nevezetes Diner közül az egyik, a tojásételeiről híres Miss Albany. Cliff Brown, a tulajdonos, különösen a hasábburgonyában lelte örömét. A nyugdíjas mérnök háromféle variációban is kínálta ezt az egyszerű, európaiból mélyen amerikaivá vált ételt.

  • A Miss Albany sült krumplija két fázisban készül. Az első fázisban, 105°C hőmérsékleten (éppen csak a víz forráspontja felett), néhány percig elősütik a hasábburgonyát, majd az olajból kivéve szobahőmérsékleten hagyják hűlni. A második fázisban a már elősütött hasábburgonyát magasabb, 165°C hőmérsékletű olajba teszik, és kívánság szerint készre sütik.

Cabbage Rolls

A Diner ízletes és laktató ételeinek sorában rábukkanhatunk egy, a hazai, különösen a szabolcsi töltött káposztára emlékeztető ételre is. Ez a “Cabbage Roll”, azaz, a káposztatekercs.

  • Hozzávalók: 3 liter víz, 1 tk. só, 1 nagy fej káposzta, 500 g darált marhahús, 1/2 csésze rizs, 3/4 csésze finomra vágott hagyma,  2 egész tojás, felverve, 1/2 tk. só, 1/8 tk. bors, 1/2 tk. fokhagyma por, 1/2 csésze finomra vágott szárzeller, 2 ek. olaj, 1 paradicsomkonzerv.
  • Elkészítése: egy nagy leveses fazékban tegyük fel a vizet forrni. Adjunk hozzá 1 tk. sót. Szedjük le a káposzta 12 legnagyobb levelét és tegyük a forrásban lévő vízbe. Főzzük őket 5 percig. Öt perc elteltével a káposztaleveleket vegyük ki a vízből és papírtörülközőn szárítsuk meg. A fő eret távolítsuk el, a leveleket tegyük félre. Egy keverőtálban keverjük alaposan össze a darált marhahúst, a rizst, 1/4 csésze hagymát, a fokhagymaport és a zellert. Egy púpozott teáskanál keveréket tegyünk minden káposztalevélre, majd a leveleket tekerjük fel, s a végeit zárjuk le. (Ha másképpen nem megy, használjunk fogpiszkálót!) Serpenyőben hevítsünk olajat, és a káposzta tekercseket a forró olajban legalább egyszer megforgatva, minden oldalról pirítsuk barnára. A megpirult tekercseket helyezzük tepsibe és öntsük rá a paradicsomkonzerv tartalmát. Adjuk hozzá a megmaradt, 2/3 csészényi hagymát, majd 160°C hőmérsékletű előmelegített sütőben süssük 75 percig.  (Szükség esetén folyadékpótlásról gondoskodjunk!)

Cabbage Rolls

Csíki Sándor♣