131KAPROS TÚRÓS LEPÉNY – “A Czuczor-Fogarasi nagyszótár (1862) a kapros ételek közt a Tejfölös kapros káposztát, a Kapros bélest és a Kapros uborkát említi. De mindmáig széles körben szerepel a konyhán: a kapros mártástól, a kapros juhtúrós sztrapacskán át a gombás ételekig és főzelékekig, a kapros krumpli- és tökfőzelékig. Jelentős helyet kapott Gundel János nagy művében, a Palóc leves menüjében, amelyet Mikszáth kérésére alkotott, aki őt arra kérte, olyan ételt főzzön neki, amilyet a nagy palóc sosem

evett – amelyet aztán 1895. október 6-án az István főherceg szálloda Mikszáth-szobájában fel is tálaltak. Ebben a lényegében zöldbabos ürülevesben, melybe sok tejföl került, a kapor is főszerephez jutott.” (Ambrus Lajos: A kapor)

 Kapros túrós lepény

A kapros túrós lepény az egyik kedvencem. A sajttorta (cheese cake) rokona, a piték nagy családjának tagja. Érdemes kipróbálni.

  • Hozzávalók
  • Tészta:
  • liszt 260 g
  • cukor 130 g
  • vaj 70 g
  • tojás 3 db
  • mogyoró 130 g
  • dió 130 g
  • barna cukor 130 g
  • vaj 200 g
  • Kapros túrótöltelék:
  • tejszín 500 ml
  • túró 500 g
  • mascarpone 500 g
  • cukor 500 g
  • kapor 3 csokor
  • só 1 kiskanál
  • Díszítés:
  • méz,
  • kapor

Elkészítése:

  1. A tésztához a lisztet a cukorral, a puha vajjal és a tojással összegyúrjuk, belisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, sütőlemezre vagy tepsibe terítjük, és 180ºC-ra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk.
  2. A durvára darabolt diót és mogyorót, a barna cukrot, a vajat és a morzsolt tésztát összekeverjük, majd a masszával egy tortaforma vagy kisebb, magas szélű tepsi alját egy centiméter vastagságban kibéleljük, és 180°C hőmérsékletű sütőben, 7-8 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  3. A tejszínt habbá verjük. Az áttört túrót, a mascarponét, a cukrot, a finomra vágott kaprot és a sót összekeverjük, s a tejszínhabbal lazán összeforgatva fellazítjuk. A tortaformában a tésztaalapra simítjuk, s tálalásig hűtőben tartjuk.
  4. Dekorációként mézet langyosítunk, és összekeverjük a finomra aprított kaporral. A tányért ezzel húzzuk ki.

Csíki Sándor♣