KAPROS TÚRÓS LEPÉNY – „A Czuczor-Fogarasi nagyszótár (1862) a kapros ételek közt a Tejfölös kapros káposztát, a Kapros bélest és a Kapros uborkát említi. De mindmáig széles körben szerepel a konyhán: a kapros mártástól, a kapros juhtúrós sztrapacskán át a gombás ételekig és főzelékekig, a kapros krumpli- és tökfőzelékig. Jelentős helyet kapott Gundel János nagy művében, a Palóc leves menüjében, amelyet Mikszáth kérésére alkotott, aki őt arra kérte, olyan ételt főzzön neki, amilyet a nagy palóc sosem
evett – amelyet aztán 1895. október 6-án az István főherceg szálloda Mikszáth-szobájában fel is tálaltak. Ebben a lényegében zöldbabos ürülevesben, melybe sok tejföl került, a kapor is főszerephez jutott.” (Ambrus Lajos: A kapor)
Kapros túrós lepény
A kapros túrós lepény az egyik kedvencem. A sajttorta (cheese cake) rokona, a piték nagy családjának tagja. Érdemes kipróbálni.
- Hozzávalók
- Tészta:
- liszt 260 g
- cukor 130 g
- vaj 70 g
- tojás 3 db
- mogyoró 130 g
- dió 130 g
- barna cukor 130 g
- vaj 200 g
- Kapros túrótöltelék:
- tejszín 500 ml
- túró 500 g
- mascarpone 500 g
- cukor 500 g
- kapor 3 csokor
- só 1 kiskanál
- Díszítés:
- méz,
- kapor
Elkészítése:
- A tésztához a lisztet a cukorral, a puha vajjal és a tojással összegyúrjuk, belisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, sütőlemezre vagy tepsibe terítjük, és 180ºC-ra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk.
- A durvára darabolt diót és mogyorót, a barna cukrot, a vajat és a morzsolt tésztát összekeverjük, majd a masszával egy tortaforma vagy kisebb, magas szélű tepsi alját egy centiméter vastagságban kibéleljük, és 180°C hőmérsékletű sütőben, 7-8 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt habbá verjük. Az áttört túrót, a mascarponét, a cukrot, a finomra vágott kaprot és a sót összekeverjük, s a tejszínhabbal lazán összeforgatva fellazítjuk. A tortaformában a tésztaalapra simítjuk, s tálalásig hűtőben tartjuk.
- Dekorációként mézet langyosítunk, és összekeverjük a finomra aprított kaporral. A tányért ezzel húzzuk ki.
Modern változat! Biztosan remek!
Keresem annak a régi kapros-túrós lepénynek a „hiteles” receptjét, amire az alábbiak jellemzőek.
Az alap kelt tészta, a töltelék áttört túró kaporral, fele-fele részben tört főtt krumplival,
határozottan sós, vastagon bevonva cukrozott, zsíros tejföllel, így, együtt sütve.
Köszönöm!
Mackóúr