FINN KÁPOSZTÁS HÚS (kaalilaatikko) – A finnek káposztás, rizses húsétele igencsak hasonlít a mifelénk is kedvelt rakott kelkáposztára, azonban édes káposztával készül. A kaalilaatikko zavarba ejtően sokféle lehet és ismerek olyan receptet is, amelyben a rizs helyett burgonya, a darált sertéshús helyett pedig sertésszelet szerepel. S, hogy mindez még érdekesebb legyen, heringet is tesznek az ételbe, szépen rétegezve, mint a rakott krumplinál is megszokhattuk.
Finn káposztás hús – kaalilaatikko
- Hozzávalók (4 személyre):
- olaj (a tál olajozásához
- 1 fej hagyma
- 30 dkg finomra szeletelt káposzta
- 20 dkg darált marhahús (sertéshús)
- 5 dkg rizs
- 1 tojás
- 1/2 dl tej
- 5 dkg reszelt sajt
- só, bors
Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Olajozzuk be a serpenyőnket. Adjuk hozzá a káposztást és egy kevés forró vizet (ha akad húsleves, azzal még jobb lesz). Pároljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Adhatunk hozzá más fűszereket is, ha éppen akarunk, például köményt.) Az ételt gyakori kevergetés mellett hagyjuk párolódni, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Egy külön edényben főzzük meg a rizst. Ha a rizs megfőtt, adjuk a káposztás keverékhez. Olajozzunk ki egy sütőedényt és a serpenyőből tegyük bele a rizses, káposztás, húsos keveréket. Egy mélytányérban alaposan keverjük össze a tejet és a tojást és öntsük a sütőedénybe tett káposztás keverékre. Hintsük meg a reszelt sajttal, és előmelegített, 200°C hőmérsékletű sütőben süssük 10 percig, vagy amíg a sajt az ételre nem olvad, s aranybarna nem lesz.
- Tipp: Ezt az ételt Finnországban vörös áfonyából készített dzsemmel fogyasztják. Ribizlilekvár jó lehet hozzá.
- Tipp: Az étel rizs helyett gerslivel is készíthető
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!