GELLÉRT SZÁLLÓ – V. Márton napi Borfesztivál 2015. november 5-8. között, a Gellértben. Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8 között – a Gellért Szállóba, ahol nem mindennapi kínálatban lesz részünk. A „nulladik” nap – különc módon –
a sör körül forog, kultúrtörténeti érdekességekkel valamint skót és magyar sörös ételekkel, a többi napokon a kortárs gasztronómia legjobb éttermeiből érkeznek séfek valamint itt kóstolható – a világon először – a Pekingi liba és a Liba Sushi, Wong mester és Maki Chef tálalásában. És lesz még megannyi kulináris kalandtúra, amikre érdemes mihamarabb jegyet venni, mert már több programra elfogytak a belépők.
Márton napi Borfesztivál
A Márton-napi Borfesztivál igazi ízorgiával készül idén, újragondolt ételekkel és programokkal valamint egy gasztrotörténeti szenzációval. Csütörtökön, a nulladik napon, egyből egy meglepő fordulattal nyit a fesztivál: a „sörre bor” bölcsessége alapján sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul a „bemelegítés”, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatjuk végig. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhetünk a villánkra, a (sör)hab a tortán pedig a mogyorómousse-os fekete sör pite lesz. Az ízek összecsapása előtt azonban alapos kiképzést kaphatunk Katona Csaba történész sörkurzusán, ahol hatféle sörbe „nevethetünk” bele a történész stand up comedy-vel is felérő előadásán.
5 étterem, 5 fűszer
Az 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készít ízletes „ódát” egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepelnek, mint a frissítő citrom-verebénás libamáj, a zöldkorianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta. A fogásokat pedig a VinCE Budapest főszerkesztője által ajánlott borokkal lehet leöblíteni.
Fűszerkurzus
Nem csak kóstolni ér a különféle fűszer és étel kompozíciókat, a Fűszerkurzus keretében most azt is megtanulhatják a lelkes szakácsotanoncok, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. A mesterkurzus előadói között van Ambrus Lajos (a FOOD&WINE állandó vendégszerzője), aki a novemberben megjelenő Magyar konyha magazin Fűszerkönyvének szerzője, segítségével a tradicionális és újhullámos hazai fűszereket fedezhetjük fel, Herczeg Ágnes borszakértő a fűszerek és a borok párosításáról beszél. Pénteken Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán a fűszerek gyakorlati használatát sajátíthatjuk el, míg szombaton Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és az Onyx F&B igazgatójának falatkáit ízlelhetjük meg.
A négy napos lakoma mellett lesz bor-és gasztrokiállítás is, ahol pénteken a Bor és Piac, szombaton a Bortársaság válogatását kóstolhatjuk meg, az ételek terén pedig olyan patinás kiállítókra számíthatunk, mint a Bükki Sajt, az Aranyszarvas vagy a Zing Burger.
- Mindkét nap lesz After Party is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi koncert, utána pedig DJ Garami szórakoztatja a nagyérdeműt, szombat estére pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound DJ Set. Az After party alatt az ország egyik legfelkapottabb helye, a DiVino Borbár várja a vendégeket.
Belépők
Belépő a sörkurzusra 3.490 Ft, a 4-fogásos skót-magyar sörvacsora, belépéssel a sörkurzusra 6.990 Ft. Egynapos belépő a fesztiválra és az after-partyra, korlátlan kóstolással és kóstolópohárral 5.990 Ft, mindez az 5 fűszer-5 étterem borvacsorával kiegészülve 12.990 Ft. A lakosztályétteremre pedig már nem lehet jegyet kapni.
- Részletek a www.borfesztivalgellert.hu oldalon.
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!