HIDEG SÁRGADINNYELEVES – A gyümölcslevesek elkészítése egyszerű, kánikulában pedig különösen kedvesek tudnak lenni. Általában magyar specialitásnak tekintjük őket, miközben a világon sokfelé, és Európában is Skandináviától Kelet-Európáig népszerűek, arról nem is beszélve, hogy a Magyarországon készített „hideg” gyümölcslevesek legnagyobb része, a menzák gyümölcslevesei, legtöbbször melegen, jó esetben langyosan kerülnek az asztalra, amivel éppen egyik fő hazai jellegzetességük veszik el. Norvégiában fruktsuppe néven hidegen és melegen is szervírozzák és gyakran szárított gyümölcsökkel, aszalt szilvával,
aszalt barackkal tálalják. Lehet benne tej, tejszín, vagy éppen bor, brandy, pezsgő, gyümölcslé. Gazdagíthatjuk édes gombócokkal, friss, vagy aszalt gyümölccsel. Használhatunk kókusztejet is. Mifelénk hidegen elterjedtebb.
Hideg sárgadinnyeleves – alaprecept
- Hozzávalók:
- 1 érett sárgadinnye (kimagozva, hámozva, kockára vágva)
- 500 ml (2 csésze) 100%-os narancslé
- 15 ml (1 ek.) frissen facsart lime lé
- 1 ml fahéj (¼ tk.) őrölt fahéj
Elkészítése: A kockára vágott sárgadinnyét kevés (100 ml) narancslével mixerben pürésítsük simára. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a maradék narancslevet, a fahéjat és lime levet. keverjük alaposan el, tegyük hűtőbe legalább egy órára és alaposan hűtsük le.
Néhány tipp, amitől a sárgadinnyeleves még izgalmasabb lehet
- Csökkentsük a narancslé mennyiségét és adjunk zsírszegény joghurtot (joghurtot/tejfölt/tejszínt) a leveshez.
- A gyümölcslevesekhez jól állnak a fehér borok, különösen a desszertborok.
- Az elegáns, citrusos változatoknál pezsgővel is hígíthatunk.
- A lime és citromlé mellett érdemes a reszelt lime és citromhéjjal is ízesíteni.
- A bazsalikom is lehetséges fűszere a sárgadinnyének.
- A sárgadinnyeleveshez a Tokaji aszú különösen jó lehet.
- A levest kevés cukorral is ízesíthetjük.
- Az édesítéshez a méz, vagy a nálunk kevéssé elterjedt melasz is érdekes.
- A gyömbér pikáns fűszere a hideg sárgadinnyelevesnek is.
- A sárgadinnyéhez a narancslé helyett, vagy mellett, adhatunk lédús, édes görögdinnyét is.
- A mentalevelek a hideg gyümölcslevesek díszítéshez, de az ízesítéshez is kiválóak.
- A levest egyéb zöldségekkel (sárgarépa, paradicsom), vagy gyümölcsökkel (ananász, banán) is dúsíthatjuk
- A levest tálalhatjuk a félbevágott, kivájt dinnye héjában is.
- A levesben a kivájt sárgadinnye gömböcskék is ízletesek.
- A sárgadinnyeleves nem feltétlenül csak édes. Lehet pikánsabban rafinált is, például úgy, hogy a sárgadinnyéhez uborkát, fokhagymát, kevés friss gyömbért, olívaolajat, citromlevet, kevés almaecetet, szükség szerint vizet (jeget, narancslevet) adunk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, majd ezeket pürésítjük. Extra szűz olívaolajjal is meghintjük.
tök jó