STIFOLDER VERSENY 2015 – IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny, a Villányi Borzsongáson, Villány, 2015. május 2., szombat. A sváb konyha egyik népszerű terméke a stifolder. A „Stifolder”elnevezés a Mohács és Pécs környékére érkező németek csoportnevéből származik, akiknek legalább a fele magát a fuldai apátság vidékéről származónak (Stiftsfuldaer) nevezte. Ők, a Stiffollerek készítették – kezdetben még paprika nélkül – azt a kolbászt, amelyet ezen a tájon, ma már a német (Stiffulder), a horvát
(stifuder) és a magyar (stifolder) is magáénak vall. Az idei (2015) verseny is megmutatta, hogy ma már nagy számban akadnak tágan értelmezett, a hagyományosnál jóval vastagabb bélbe töltött, ún. „vendéglátós”, ám továbbra is stifoldernek nevezett vastagkolbászok is, amelyeknek az eltarthatósága kedvezőbb. Az elmúlt évtizedek során bővült a felhasznált húsfélék köre és a sertés mellett a marha és vadhúsok (szarvas, vaddisznó), a kecske is megjelent. A fűszerezésben szintén akadnak jelei a 19. századi receptektől való erőteljes eltávolodásnak, a versenyre nevezettek közül nem egy intenzív szerecsendió fűszerezést kapott. Mindez felveti a stifolder pontosabb definiálásának és védelmének kérdését is, amellett, hogy az elmúlt négy esztendő versenyein egyfajta szerves fejlődésnek lehettünk tanúi, aminek eredményeként az idei verseny élmezőnye összességében jobbnak tekinthető, mint a tavalyi.
A verseny eredménye
A 33 benevezett stifolderből az első forduló után kiválasztott 10 legjobb helyezési sorrendje:
- 295 pont – Nagypál Róbert
- 273 pont – Kozma Szabolcs
- 272 pont – Kozma Szabolcs
- 270 pont – Pauli Zoltán
- 266 pont – Fejérdi Gyula
- 265 pont – Kalmár László
- 265 pont – Nagypál József
- 262 pont – György Róbert
- 252 pont – Tankó Ferenc
- Különdíj: Bock Hotel/ Bock József (szarvas stifolder)
- 121 pont – Gere Pincészet
- 121 pont – Gere Tamás 2014
- 120 pont – Nagypál József
- 117 pont – Bock Hotel
- 116 pont – Haraszti Pince és
- 116 pont – Tankó Ferenc
- 114 pont – Zentai Judit
- 114 pont – Szabó Sándor
- 111 pont – Gere Tamás 2013
- 109 pont – György Róbert (szarvas)
- 105 pont – Bíró Béla
- 102 pont – Tenkes Csárda (sz – m)
- 102 pont – Légrádi árpád (szarvas)
- 101 pont – Kalmár László
- 90 pont – Gáti Tanya (mangalica)
- 89 pont – Légrádi árpád (schmuck)
- 87 pont – Schreiner János, Németh Ottó
- 87 pont – Gáti Tanya (szürkemarha)
- 87 pont – Zentai Judit (csemege)
- 76 pont – Dr. Jenei Krisztina
- 65 pont – Tenkes Csárda (paprikás kecske)
- 60 pont – Tenkes Csárda (borsos kecske)
- Légrádi árpád (alpesi) (nem stifolder)
A zsűri tagjai: Csíki Sándor (FOOD&WINE), Kalmár László, Kozma Szabolcs, Nagypál József, Nemesné Barbara, Pauli Zoltán, Pesti Zoltán, Siklós Erik, Szabó Eszter.
- Gratulálok a verseny szervezőjének, kitalálójának, Pauli Zoltánnak, valamint a verseny résztvevőinek, kiemelten az első tíz stifolder készítőjének! A Gere Tamás és Zsolt Pincészet (Villány) idén is nagyszerű házigazdája volt a versenynek, köszönet érte!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!