szekszardi-borvidek-logoSZEKSZÁRDI BORBEMUTATÓ 2015 – Ahogy az ételek kapcsán, úgy a borok esetében is tapasztalható a szezonalitás. Bár vannak olyan borkedvelők, akik a nyári kánikulában is szívesen fogyasztanak testes vörösborokat és olyanok is akadnak, akik a téli estéket sem tudják elképzelni egy légies cserszegi fűszeres nélkül, addig a legtöbb borfogyasztó bizonyos mértékben illeszkedik az aktuális évszak időjárásához a borválasztáskor. Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborok, rozékról és sillerekről szólhat, hiszen a vörösborok kategóriájában is találhatunk ehhez az évszakhoz illő tételeket, például a kadarkát.

A kadarkából készített vörösborok legfontosabb jellemzőit Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a következőképpen foglalja össze:

„Evidencia, hogy a kadarka alapvetően a savhangsúlyos vörösborokat adó fajták közé tartozik, bármely klónjáról legyen is szó. A bor karakterét a finom és elegáns savszerkezet, könnyed tannintartalom, jó egyensúly, aromatikában a fűszeresség és piros bogyósokat idéző gyümölcsösség határozza meg. A jó kadarka soha nem nehézkes, élénksége egyszersmind lendületet is ad a bornak.”

Ha pedig kadarka, akkor a hazai borvidékek közül érdemes – akár szó szerint, akár csak átvitt értelemben egy borszaküzlet kínálatának segítségével – Szekszárd felé venni az útirányt, hiszen ezen a borvidéken kiemelt szerepet szánnak ennek a fűszeres, zamatos vörösbort adó szőlőfajtának. Persze ahány termelő, annyiféle kadarka, hiszen az adott borok stílusát sok tényező befolyásolja az ültetvény elhelyezkedésétől, az évjáraton át a borkészítés módszeréig és az érlelési idő hosszáig.

Ha valakinek még nincs meg a kedvenc szekszárdi termelője, akitől nem csak a kadarkát, de rozét, kékfrankost, szekszárdi bikavért vagy nemzetközi fajtákból készített vörösborokat szerezhet be, annak a 2015. május 8-án a Corinthia Hotel Budapest Átrium II. termében, a Szekszárdi Borvidéki Borbemutatón a helye.

Az 18:00-21:00 között megrendezésre kerülő sétáló kóstolón már csak azért is érdemes részt venni, mert nyári slágernek számító kadarka több formában is megízlelhető lesz, hiszen bizonyos borászok rozé, mások siller vagy vörösbor formájában hozzák Budapestre e szőlőfajta borát. A kizárólag kadarkából készülő borok mellett pedig érdemes lesz belekóstolni a szekszárdi bikavérekbe is, hiszen ezekben a borokban is megtalálható a kadarka. A rendezvényen húsz borászat mutatja be három-három borát az aktuális borkínálatból és ezentúl egy helyi pálinkafőzde is segít szélesíteni a borvidékkel kapcsolatos kóstolási élmények körét.

Szekszárdi Borvidéki Borbemutató 2015

Szekszárdi Borvidéki Borbemutató 2015

A kiállító pincészetek

  • Bodri Pincészet
  • Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászat
  • Eszterbauer Borászat
  • Fekete Borpince
  • Ferger-Módos Borászat
  • Fritz Borház
  • Heimann Családi Birtok
  • Hetényi János Pincészete
  • Lajvér Borház
  • Mészáros Borház
  • Remete – Bor
  • Sárosdi Pincészet
  • Schieber Pincészet
  • Szent Gaál Pincészet
  • Takler Borbirtok
  • Tüske Pince
  • Tűzkő Birtok
  • Twickel Szőlőbirtok
  • Vesztergombi Pince
  • Vida Családi Borbirtok
  • Kiállító pálinkaház: Brill Pálinkaház

Belépő elővételben: 6 000 Ft, a helyszínen: 6 500 Ft (A belépő magában foglalja a kiállított borok kóstolását, valamint egy, a Szekszárdi Borászok Céhének emblémájával ellátott kóstolópoharat.)

11138627_831413970275844_2489931119324239533_n

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)