SZÓJACSÍRA SPAGETTI – A különféle babcsírák a Kelet-ázsiai konyhák elterjedt alapanyagai. A mungobab csírája mellett a nagyobb szójabab csíra a legnépszerűbb. A csírák nagyjából egy hét alatt lesznek felhasználásra alkalmas méretűek. A szójacsíra is jóval egészségesebb és táplálóbb, mint a szója maga, emellett az elkészítése alig igényel energiát. Rizsbe, tavaszi tekercsbe, levesekbe, és más
ételekbe is keverik. Ezúttal a szójacsíra tésztaszerű megjelenése adja az ötletet a szójacsíra „spagettihez”. Egyszerű, egészséges, fogyókúrás étel.
Szójacsíra spagetti – crostinivel
- Hozzávalók (4 személyre):
- 4 csésze (960 ml) szójacsíra
- 2 csésze friss, szeletelt gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors az ízesítéshez
- Szósz: ízlés szerinti paradicsomszósz, vajas-tejszínes-parmezános Alfredo-szósz*, vagy pesztó, a szójacsíra spagettihez
- *Alfredo szósz: 1 szelet vaj (50g), 1 csésze tejszín, só, frissen őrölt fekete bors, 2 csésze (480 ml) frissen reszelt parmezán. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal fűszerezzük, majd a parmezánt is hozzáadjuk, s hagyjuk, hogy felolvadjon.
Elkészítése: a szójacsírát vízbe tesszük, majd amikor a víz forrni kezd, a csírát azonnal kivesszük a vízből és hideg vízben lehűtjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Állandó keveréssel rövid ideig sütjük, majd hozzáadjuk a gombát is, amíg az meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk, esetleg kevés kakukkfüvet is adhatunk hozzá. A gombát a szójacsírára helyezzük, majd adunk hozzá a választott mártásból.
- A crostini elkészítéséről már írtam és a medvehagymás pesztó Jamie Oliver előadásában itt olvasható.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!