SÜLT KARFIOL – A sült karfiol jó dolog, az egészben sült karfiol ráadásul sexy is. A receptje egyszerű: az egész karfiol felszínét fűszeres keverékkel vonjuk be, majd az egész karfiolt a sütőben megsütjük. Az eltérések leginkább a bevonat összetételében és a sütési hőmérsékletben rejlenek. A sok lehetséges verzió közül következzen egy keleties, joghurtos marinádot használó pikáns recept, amihez vegyünk egy szép fej karfiolt, amit tisztítsunk meg a levelektől, torzsától,
ahogy egyébként is szoktuk. A sütőt melegítsük elő 210°C hőmérsékletre és készítsük el a marinádot. A marinádhoz keverjünk össze
- 360 ml joghurtot
- 2 evőkanál pirospaprikával,
- 1 citrom reszelt héjával,
- 1 evőkanál római köménnyel,
- 1 evőkanál fokhagymaporral,
- 1 evőkanál curry-porral,
- 1 teáskanál fekete borssal,
- 2 teáskanál sóval.
A joghurtos-fűszeres marináddal , ecsetet használva, egyenletesen vonjuk be a karfiol felületét.
- A maradék marinádot tegyük félre, tároljuk hűtőben: a következő 2-3 napban húsokhoz, halakhoz még felhasználhatjuk.
A fentiekben előkészített karfiolt tegyük sütőpapírral borított tepsire, majd a 200-210°C hőmérsékletű sütőben süssük mindaddig, amíg a felülete aranybarna nem lesz. Ez általában 30-40 prcet vesz igénybe. Ha megsült, 8-10 percig hagyjuk hűlni, s csak utána vágjuk fel. Salátával is kiváló vega étel.
Ez egészen biztosan a fogamra való … egyszerű és nagyszerűa!!
Csodálkozom magamon, hogy ez sohasem jutott eszembe, hisz’ az a típus vagyok, aki a lehető legkevesebb időt tölti a konyhában …
Kitűnő recept, ami gyorsan elkészíthető. Tapasztalatom szerint a sütési idő a karfiol nagyságától függően változik. Én kevés finom sót is szórok a torzsa helyére és azt fedem marináddal is.